Leállhatnak a kamionok és a gépek: kifogyott a dízelekhez szükséges folyadék

HelloVidék   
  Megosztom
Leállhatnak a kamionok és a gépek: kifogyott a dízelekhez szükséges folyadék

Nem lehet Ad­Blue adalékanyagot tankolni a járművekbe több somogyi töltőállomáson sem. Enélkül az újabb dízelmotoros autók, valamint a teherautók nem tudják teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat, és ha kifogy, akkor az elektronika letilt. Az AdBlue-adalék hiánya szinte minden ágazatot érint.

Tízpercenként csörgött egy kaposvári benzinkút telefonja, mindenki az AdBlue adalékanyag miatt érdeklődött, még egy másik kútról is telefonáltak, ahol már hetekkel ezelőtt elfogyott a modern dízelautók egyik elengedhetetlen folyadéka. Ezen a kaposvári kúton sem kapható napok óta – derül ki a sonline.hu összeállításából, amit a 24.hu szúrt ki.

Azok az erőforrások, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működhetnek. A magas földgázárak miatt nem fogadnak több megrendelést a vágsellyei Duslo vegyi üzemben, ez a dél-szlovákiai cég az ország egyik legnagyobb földgázfogyasztója, és Európa legnagyobb AdBlue-előállítója. A baj tehát már itt van.

Egy tetőfedő vállalkozó a kaposvári benzinkutakat járta, de sehol nem talált AdBlue adalékanyagot, így aztán lehet, hogy nem tud dolgozni, teherautója nem indul el AdBlue nélkül. Egy másik építőipari vállalkozó is gondban van: hat autót és három munkagépet kellene megtöltenie adalékanyaggal különben a járművek elektronikája letilt és nem tud dolgozni.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK ) Somogy megyei elnöke, valamint a Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta:

a somogyi gazdálkodók többsége olyan traktorral és kombájn­nal dolgozik, amelyek AdBlue nélkül nem működnek. Az adalékanyagra jelenleg is nagy szükség van, mert sok helyen talaj­előkészítési, vetési, gyomirtási és aratási munkák zajlanak. Cégünknél évente mintegy 2000 litert használnak fel, a készletek azonban végesek.

Mészáros Ákos fuvarozó vállalkozó szerint az AdBlue-hiány leginkább azokat a kamionosokat érinti, akik nemzetközi utakon járnak, de belföldön is lehetnek majd problémák. Hozzátette, nem szeretne pánikot kelteni, de ha nem lehet adalék­anyagot vásárolni, akkor hetek múlva leállhat a fuvarozás.

Egy dízeles személyautó egy AdBlue tankolással körülbelül 15–20 ezer kilométert is el tud menni, a kamionoknak viszont két, három gázolajtankolás után ezt az adalékanyagot is be kell tölteni a járműbe, magyarázta egy benzinkutakat üzemeltető cég vezetője.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

adblue

euro 5

üzemanyag

dízel

adalékanyag

hiány

kaposvár

somogy megye