Egyre több vidéki magyar vásárol ilyen tanyasi piacon: mutatjuk, mi benne az extra

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Egyre több vidéki magyar vásárol ilyen tanyasi piacon: mutatjuk, mi benne az extra

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet több mint 20 évvel ezelőtt hozták létre 22 település összefogásával. Többek között kiemelt feladatuk, hogy a helyi kistermelők és kézművesek termékeit piacra juttassák. Nyolc éve indították el a Kecskeméti Tanyai Termék Piacot, ahol a kereslet és kínálat hétről hétre találkozik. Megkerestük Hamzáné Lakó Juditot, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkárát, munkaszervezetének vezetőjét, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

HelloVidék: Mikor és milyen céllal alapították az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet?

Hamzáné Lakó Juditot, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet 1999-ben a Kecskemét környéki települések polgármesterei és az önkormányzatok tagságával hozták létre. Az alapításkor a térség fejlődése érdekében vidékfejlesztési és gazdaságfejlesztési célokat határoztak meg, belefoglalva a kulturális, civil együttműködéseket, valamint a helyi termékek piacra jutásának elősegítését.

Tagjai vagyunk a LEADER Helyi Akciócsoportnak is, többek között velük együttműködve valósítjuk meg a helyi vidékfejlesztési stratégiai célokat.

Milyen szolgáltatásokkal segítik a termelőket? Szoktak programokat is szervezni?

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac létrehozása és működtetése nagyon fontos feladatunk. Idén 8. éve minden héten csütörtök délután Kecskemét főterén a kistérségi termelők értékesíthetik termékeiket. A piacon ügyelünk arra, hogy a kistermelői ágazatok 1-1 képviselői közül a legjobbak legyenek jelen. A piac a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Kamra-Túra Egyesület együttműködésével üzemel. A kispiac termékkínálatából ízelítő: homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru, házi sajtok, friss zöldség és gyümölcs, savanyúság, horgolt kézimunkák.

Jelenleg Térségi Értékjáró Sétákat szervezünk a kistérségi településeken. Legutóbb Helvécián, a Hegede Kertészetben voltunk, amely 2019 évben a Magyarország Legszebb Birtoka címet nyerte el, de útközben borászatokat is felkeresünk. Szerencsére nagy az érdeklődés, rendszeresen 30-40 fő vesz részt a programokon.

Milyen javaslatokat tesznek a kistermelők Önök felé?

Folyamatosan együtt gondolkodunk a működtetés vonatkozásában. Amikor a Covid-helyzet berobbant, akkor összedolgoztunk azért, hogy minden jogszabálynak megfeleljünk, továbbra is értékesíthessenek a piacon, ne kelljen bezárni. A termelők javaslatokat tesznek, melyeket lehetőségeinkhez mérten átgondolunk és megvalósítunk.

A Covid hozott-e változásokat a termelők munkájában?

A lezárásoknál komoly gondokba ütköztek, hiszen nem lehetett leállítani a termelést, emiatt amelyik árus tudott, átmenetileg áttért a házhozszállításra. A vészhelyzet idejére a Budai utcán lévő Kecskeméti Piaccsarnok külső részére helyeztük át a piacot, mert jobban betarthatóak voltak a hatályos jogszabályok, a termékeket pedig előre csomagoltan lehetett megvásárolni. A Covid-helyzet inkább előnyükre vált a kistermelőknek, mivel a fogyasztói szokások megváltoztak és az emberek jobban figyelnek az egészséges táplálkozásra, így többen vásárolják a termékeiket.

Aktuálisan milyen problémákkal küzdenek a termelők?

A kistermelők leginkább egyedül, kisüzemben dolgoznak, ha pedig segítségre van szükségük, akkor igyekeznek családon belül megoldani. A munkaerőhiány problémája inkább a szüreteléskor, nagyobb betakarítási munkálatok idején jelent gondot. Az online térben való nyitásként létrehoztuk az Aranyhomok Portéka Vásár zárt csoportok, ahol a kistermelők folyamatosan hirdethetik portékáikat. Közeledve az ünnepekhez több termelő termékeiből Aranyhomok Portéka ajándékcsomagokat állítunk össze, amelyet a honlapunkon, a www.aranyhomok.hu oldalon keresztül lehet majd megrendelni és díszcsomagolásban adunk át.

Minden év októberében megrendezik az Őszi Helyi Termék Ünnepet. Mit kell tudni az eseményről?

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár évről évre több mint 50 termelő kézműves árusításával zajlik. Az árusok a legjobbak a szakterületükön, az értékesítők számára "rangot jelent" a bekerülés. Az eseményen az őszi terménybetakarításhoz kapcsolódó különböző bemutatkozások, kóstolók, a gyermekeknek terményekkel való játékos foglalkozások, kézműveskedés, népi hagyományörző játékok vannak. A helyi kulturális csoportok is fellépnek, gyermekelőadásokat is tartanak.

Milyen pályázati lehetőségeik vannak a kistermelőknek?

Az idei év tartogatja a legtöbb támogatási lehetőséget, hiszen jelenleg nagyon sok vidékfejlesztési pályázat elérhető számukra: kisüzemek fejlesztése, tanyapályázatok, kertészetfejlesztés, állattartó telepek fejlesztése. A pályázatok megírásában közvetítőként összekötjük azokkal a cégekkel a termelőket, akik nap, mint nap kizárólag pályázatírással foglalkoznak. Az Aranyhomok Egyesület együttműködéseket elősegítő kommunikációs és marketing célú, valamint programok támogatására, eszközök beszerzésére vonatkozó pályázatokat ír.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kistérségek

aranyhomok kistérségfejlesztési egyesületet

kecskemét

tanya