Egy Balaton-parti gigaberuházással kevesebb: kihátrált a város a tiltakozások miatt

24.hu   
  Megosztom
Egy Balaton-parti gigaberuházással kevesebb: kihátrált a város a tiltakozások miatt

Zamárdiban egy Natura 2000-es védettségű terület mellett tereztek építeni lakóparkot, 750 lakással, és egy hotelt. A volt autós kemping területét az önkormányzat „nagyvárosias beépítésű övezetté” kívánta nyilvánítani. Most viszont megálljt parancsoltak a természetromboló beruházásnak.

Egy ilyen mértékű társadalmi nemtetszés-nyilvánítás után az önkormányzatnak nincs mit tenni, vissza kell vonnia a projekt támogatását

– nyilatkozta a 24.hu-nak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

A Balaton-parti önkormányzat november 3-ára, szerdára hirdetett lakossági egyeztetést a településrendezési terv módosításával kapcsolatban, amely eredetileg nagyvárosias beépítésű, 25 méteres épületmagasságot biztosító övezeti besorolást adott volna egy, a település Szántód felőli szélén fekvő 12,5 hektáros területnek - de erről korábban a HelloVidék is beszámolt.

A beruházók egy Natura 2000-es védettségű terület mellett nyolc darab 9 szintes és tíz darab 5 szintes lakóépületet, összesen 750 lakást és egy szállodát húztak volna fel a területen. Az önkormányzat az elmúlt két évben a nyilvánosság tudta nélkül támogatta az ötlet megvalósulását, kiemelt beruházássá nyilvánította a területet, és a településrendezési terv módosításához elkészített egy vaskos anyagot, amit megküldött a Somogy Megyei Kormányhivatalnak végső szakmai véleményezésre.

- írta a 24.hu, majd hozzátette, a lakosságnak mindössze két hete volt a beruházás véleményezésére. A Zamárdi Civil Összefogás tiltakozó petícióját az elmúlt napokban közel 15 ezren írták alá, és még a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség is közleményt adott ki, amelyben jelezte, nem támogatja a beruházást.

A két hetes társadalmi véleményezési időszak után az önkormányzat elvileg szerdán egyeztetett volna a tervekről a civilekkel. Csákovics Gyula szerint

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

beruházás

üdülő

lakópark

balaton