Karácsonyi támogatások: tízezreket kaphatnak a vidéki nyugdíjasok és a családok is

Pénzcentrum   
  Megosztom
Karácsonyi támogatások: tízezreket kaphatnak a vidéki nyugdíjasok és a családok is

Számos önkormányzat támogatja egész évben a rászorulókat, és ez az advent időszakában sincs másképp. A tavalyi után az idei év sem volt könnyű a magyar családoknak és a nyugdíjasoknak, a járvány újabb hullámai mellett az inflációval, az árak emelkedésével is meg kellett küzdeniük. A Pénzcentrum utánajárt annak, hol milyen lehetőségek vannak, ki milyen segítséget kérhet a városától.

A hazai önkormányzatok rendszeresen támogatják a településeiken, kerületeikben élő rászorulókat nem csak krízishelyzetben, de például iskolakezdéskor a családok igényelhetnek különféle támogatásokat, pénz, utalvány vagy éppen utazási bérlet formájában. És nincs ez máshogy karácsony előtt se másképp - írta a Pénzcentrum, akik több budapesti mellett vidéki önkormányzatokat is megkérdeztek arrl, miben és hogyan kaphatnak segítséget az idősek és rászorulók az adventi időszakban.

Békéscsaba

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata egész évben igyekszik támogatni az arra rászoruló családokat, időseket, illetve fiatalokat. A koronavírus járvány következtében a lakosság egy részének bizonytalanná vált az anyagi helyzete, valamint az élelmiszerárak emelkedése miatt az idei évben különösen nagy szüksége lehet a rászorulóknak a plusz segítségre. Ezért a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került csabai családok az év bármely időszakában igényelhetnek tartósélelmiszer csomagot.

Az év végéhez, a karácsonyi ünnepekhez közeledve még nagyobb szükség van a rászorulók támogatására, ezért a korábbi évekhez hasonlóan az idén is megszervezzük a karácsonyi csomagosztást. A Szociálpolitikai Osztály és a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szociális rászorultság alapján választja ki azokat a családokat, akik részesülnek a körülbelül 8.000 Ft értékű tartósélelmiszer segélycsomagban.

Bár nem kimondottan a karácsonyhoz, de a téli, hideg hónapokhoz kapcsolódik, hogy az önkormányzat alkalmanként 5 mázsa tűzifát biztosít a szociálisan rászorulóknak. Sőt, Vízkereszt után a város karácsonyfáját is a rászorulók kapják meg tűzifa támogatásként. Mindemellett a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ civil szervezetek, cégek, magánszemélyek közreműködésével rendszeresen szervez ételosztást és csomagosztást is.

Szeged

A szegedi önkormányzat hagyományosan többféle formában támogatja a rászoruló családokat:

Karácsonyi ajándékcsomagok: 2109 db tartós élelmiszerekből álló csomagot állít össze az önkormányzat saját forrásból egyenként 12 ezer forint (összesen 5,7 millió forint) értékben a szociális és egészségügyi okok miatt rászoruló személyek, családok részére. A megajándékozottakra javaslatot a Polgármesteri Hivatalon kívül idén is a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye egységei, a Senior Center, a Fogyatékkal Élők és Betegek Érdekvédelmi Szervezeteinek Fóruma tagszervezetei, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Fészek Nagycsaládosok Egyesülete, valamint egyéb olyan civil szervezetek tehettek, melyek szociális vagy gyermekvédelmi területen végeznek szolgáltatást Szeged városában. A csomagokat december elején szállítják ki.

Tűzifaosztás: 462 háztartásba szállíttat ki szeptember vége óta az önkormányzat 24 millió forint saját forrásból 1-1 kaloda hasított tűzifát. A rászoruló családok az önkormányzat szakirodájánál pályázhattak a tüzelőre.

Szünidei étkeztetés: Idén 820 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára a nyári, az őszi után a téli szünetben is 7 munkanapon meleg ebédet biztosít az önkormányzat saját forrásból három iskolában. A téli szünetben erre az ellátásra az önkormányzat 5,5 millió forintot ad.

Városházi karácsony: Idén 28. alkalommal rendezi meg az önkormányzat a városháza dísztermében ünnepi műsorral több turnusban 350 rászoruló gyermeknek az egyenként közel 10 ezer (összesen 3,5 millió) forint értékű ajándékcsomag átadását. A csomagba könyv, írószer, gyümölcs, édesség és mozijegy kerül. A gyermekek kiválasztásában a Magyar Vöröskereszt és a helyi iskolák pedagógusai segédkeznek. A szervezésbe civilek is bekapcsolódnak: Magyar Vöröskereszt, Dél-Magyarországi Gyermek- és Ifjúsági

Toledói karácsony: 100 rászoruló gyereknek teszik szebbé a karácsonyát Toledo, Szeged amerikai testvérvárosának civiljei; játékokat vásárolnak összesen 2500 dollár (közel 900 ezer forint) értékben. A gyerekek kiválasztásában az önkormányzat humánszolgáltatási irodája és az önkormányzati képviselők működnek közre.

Önkormányzati képviselők: Képviselői alapjuk terhére az önkormányzati képviselők egyénileg is támogatják a körzetükben élő rászoruló családokat, valamint bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, szociális intézményeket.

Klauzál téri karácsony: A város Klauzál téri karácsonyfájánál a Szent-Györgyi Albert Rotary Club hagyományosan adventi ünnepségsorozatot rendez, ennek kapcsán 25 családot segítenek tüzelővel, ruházati és műszaki cikkekkel. A rendezvénysorozatot az önkormányzat is támogatja.

Szombathely

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának a települési támogatások megállapításának szabályait tartalmazó helyi rendelete nem nevesít külön karácsonyi támogatást, a rendkívüli települési támogatások körébe tartozó támogatásokkal biztosít segítséget ezen időszakban is a szombathelyi családok részére. A rászoruló, hátrányos helyzetű, kiskorú gyermeket nevelő családok részére év végi karácsonyi ajándékozásként tartós élelmiszereket tartalmazó csomagok átadása történik.

A lehető legtöbb önkormányzatot megkerestük, a lista azonban közel sem teljes. Érdemes tehát mindenkinek a saját városa/kerülete önkormányzatának oldalán, Facebook oldalán, vagy a szociális osztályon érdeklődni a további lehetőségekről, pályázatokról.

A lehető legtöbb önkormányzatot megkerestük, a lista azonban közel sem teljes. Érdemes tehát mindenkinek a saját városa/kerülete önkormányzatának oldalán, Facebook oldalán, vagy a szociális osztályon érdeklődni a további lehetőségekről, pályázatokról.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

önkormányzat

önkormányzati támogatás

békéscsba

szeged

szombathely