Hatalmas a kereslet rájuk: berobbantak a lakásárak a vidéki városokban

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas a kereslet rájuk: berobbantak a lakásárak a vidéki városokban

A napokban jelent meg az MNB hivatalos jelentése, amely szerint 2021 második negyedévében a vidéki városokban nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben. A jegybanki adatok megerősítik a Duna House piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről. Az ingatlanközvetítő által közölt keresleti mutatók a második negyedévben az előző évek azonos időszakához képest emelkedő tendenciát mutattak.

Az aktív érdeklődés a tranzakciós adatokban is megmutatkozott a tavaszi hónapokban, a Duna House becslése alapján 2021 második negyedévében több mint 41.000 adásvétel realizálódott Magyarországon. A tavalyi koronavírusos év eredményeihez képest ez 62%-os emelkedést mutatott, de az aktívabb 2018-hoz és 2019-hez képest is 3, illetve 7%-os növekedést jelentett április-júniusra vetítve.

Az MNB adatai szerint – a január-márciusi időszakhoz hasonlóan – az idei második negyedévben is a vidéki városokban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, mintegy 3,5 százalékkal. Az éves áremelkedés 18,2% volt ezeken a településeken, ami további élénkülést mutat 2020 és 2021 első negyedéves adataihoz (14,1%) képest.

A városi lakások árváltozása 2020. II. és 2021. II. negyedév között. A zárójeles értékek a 2020. I. és 2021. I. közötti dinamikát mutatják.

A budapesti és országos árváltozások mértéke a vidékhez képest jócskán elmarad. Míg a fővárosban negyedéves szinten 3,2, éves viszonylatban pedig 9,1%-kal drágultak a lakások, addig az országos átlag 3,1%-os emelkedést mutat az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem azonban 13,3%-ot – 1 százalékpontos csökkenést – mutat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

lakásárak

vidéki városok

ingatlanok

magyar nemzeti bank