Őrület, milyen olcsón vehetsz földet ezen a gyönyörű vidéken: már ennyiért is van ajánlat

Agrárszektor   
  Megosztom
Őrület, milyen olcsón vehetsz földet ezen a gyönyörű vidéken: már ennyiért is van ajánlat

2009 folyamatosan drágulnak a termőföldek Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a 2009-től 2020-ig tartó időszakban több mint a háromszorosára nőtt a szántó besorolású termőföldek átlagára, míg a bérleti díjuk több mint 2,5-szörösére emelkedett. A legdurvább áremelkedés a szántók, a gyepek és a gyümölcsösök földforgalmi átlagárában, illetve a szántók, a gyümölcsösök és az erdők átlagos bérleti díjában volt megfigyelhető. De hol olcsóbb és, hol drágább?

A KSH legfrissebb statisztikái szerint - írta az Agrárszektor - Magyarországon 2020-ban Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb a szántók földforgalmi átlagára, egy hektárért 2,519 millió forintot kellett fizetni. Ezt követte Bács-Kiskun megye közel 2,24 millió forintos árral, majd Tolna megye, csaknem 2,199 milliós hektáronkénti átlagárral, a negyedik, már nem dobogós helyezett pedig Győr-Moson-Sopron megye volt, valamivel több 2 millió forintos átlagárral. A rangsor másik végén találjuk Nógrád megyét, ahol "mindössze" 937 ezer forintba került egy hektárnyi szántó, majd közel holtversenyben Zala (1,149 millió forint/hektár) és Heves (1,150 millió forint/hektár), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye, közel 1,168 millió forintos hektáronkénti árral.

A szántók átlagos bérleti díját illetően a lista tetején Tolna (87 ezer Ft/ha), Hajdú-Bihar (85,7 ezer Ft/ha), Szabolcs-Szatmár-Bereg (85,1 ezer Ft/ha) és Békés (73,6 ezer Ft/ha) megyéket találhatjuk. Ezzel szemben 2020-ban a legolcsóbban Nógrád megyében lehetett szántót bérelni, 41,2 ezer forintért. Ezt követte Veszprém (44,3 ezer Ft/ha) és Heves (45,3 ezer Ft/ha) megye, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 48,2 ezer forint/hektáros átlagos bérleti díjjal.

A bérleti díjak pedig körülbelül 3-5 ezer forinttal drágultak hektáronként. Ez azonban csak egy durva becslés, amelyet mindkét irányba módosíthatnak az árakat befolyásoló egyéb tényezők. Az azonban már most biztosra vehető, hogy a termőföldek árának emelkedése nem fog megállni a következő években sem.

A teljes cikk az Agrárszektoron, ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

termőföld

termőföld ár