Horror áron adják a szezon slágerét a hazai boltokban: kinek van erre a húsra pénze?

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron adják a szezon slágerét a hazai boltokban: kinek van erre a húsra pénze?

A 2020. évi madárinfluenza miatti csökkenés után, 2021-ben nőtt a levágott víziszárnyasok száma, így – a novemberi Márton-napi lakomák elengedhetetlen kísérőjeként – a libacomb idén is bőséges mennyiségben elérhető lesz. A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahús-termelés jelentős része exportra megy, hízott libamáj termelésben Magyarország világelső.

A baromfiágazat az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata. A belföldön eladott húsok 50 százaléka csirke, pulyka, kacsa és liba. A szektor éves szinten 700 ezer tonna hús előállítására képes, ebből 400 ezret a belföldi piacokon értékesítenek. A termékek 80-85 százaléka csirke, és a maradék 15 százalékon osztozik a pulyka és a víziszárnyasok.

A tavalyi évben a koronavírus-járvány elhomályosította a Közép-Európát sújtó madárinfluenza visszatértét, és a leölt állatokról szóló híreket. Idén a szigorú állategészségügyi intézkedéseknek, valamint a gazdák erőfeszítéseinek köszönhetően a lúdtermékek termelése nőtt az előző évihez képest, egyes területeken akár 60 százalék feletti mértékben is.

Érdemes tudatosítani, hogy a baromfifajok közül a liba tartásmódja biztosítja leginkább a fajnak megfelelő állatjóléti körülményeket, hiszen hasznosítási iránytól függően egész életét, illetve annak legnagyobb részét szabadban (legelőn, kifutón) tudja tölteni. Mindezeken túl a hízott máj szakszerű előállítása szerteágazó tudományos kutatások szerint nem állatkínzás.

A tevékenység folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt áll, és a hatályos állatvédelmi törvény előírásait betartva teljesen legális tevékenység. A víziszárnyas-termékek előállításának kódexe című kiadvány szerint nevelt állatok esetében a fogyasztó is biztos lehet abban, hogy a Magyarországon előállított libatermékek nemcsak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet szánnak a technológia helyes betartására. A kódex kialakításánál a szerzők nemcsak többszáz éves nemzeti hagyományainkat, tradícióinkat tartották szem előtt, hanem a technológiák fejlődését, valamint a mai kor szakmai és fogyasztói elvárásait is. Ráadásul hosszú távon csak az a termelő lehet nyereséges, aki gondoskodik az állatok jólétéről és biztosítja számukra a megfelelő körülményeket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

libahús

liba

márton-nap

márton-napi libavacsora

víziszárnyasok