Remélik, nem lesz tömeges felmondás az oltás miatt: a vidéki cégnél kötelezővé tették

HelloVidék   
  Megosztom
Remélik, nem lesz tömeges felmondás az oltás miatt: a vidéki cégnél kötelezővé tették

Közel két hete minden munkáltatónak joga van elrendelni a kötelező oltást. Eddig kevesen éltek vele, egy taksonyi gyárigazgató viszont úgy döntött, megteszi. Szerinte minden dolgozó érdekében szükség van erre, és reméli, nem lesz tömeges felmondás.

A Taksonyban működő, multinacionális hátterű cég, a Rosenberger igazgatója, Józsa Gyula úgy döntött, kötelezővé teszi a cégnél a dolgozóknak az oltást, derül ki a 444.hu riportjából. Rajta kívül egyetlen vállalatról tudni, a Richter Gedeon Nyrt.-nél, hogy kötelezik az alkalmazottakat a vakcina felvételére, az itt működő cégek nagy része kivár, vagy egyenesen azt közli, ott aztán nem lesz kötelező az oltás, hiába is teremtette meg a lehetősége a kormány úgy két héttel ezelőtt.

Ahogy a cégvezető, Józsa Gyula a lapnak elmondta, október 28-án jött a hír, hogy a munkáltatók elrendelhetik az oltást. Péntek reggel olvasta a rendeletet, aztán felhívta az egyik német vezetőt az anyavállalatnál, hogy van egy ilyen lehetőség. Azt közölték vele, a magyar cégvezetőnek kell döntenie. Aznap két dolgozóról derült ki, hogy elkapták a covidot, hamarosan még további négyről. Józsa Gyula a következő hét elején úgy döntött, élni fog a lehetőséggel, „mindenki védelme érdekében”.

3800 négyzetméteres üzem, egyszerre 120-130 ember dolgozik az asztaloknál. Nincsenek nagy gépeink, ez kézimunka. Megy a klíma, szól a zene, fehér köpeny, fehér papucs

- írta le a viszonyokat a gyárigazgató, aki még azt is elárulta, hogy az elmúlt másfél évben a cégben 80-an fertőződtek meg bizonyítottan, hatan kórházba is kerültek.

Nem bocsátják el azonnal az oltatlanokat

A cégnél jelnleg 340 emberből 98-an nem oltatták be magukat november elejéig. A magyar gyárigazgató az oltatlanoknak januárig adott időt, előírhatta volna decemberre is, de nem akarta „a karácsony előtti időszakot ezzel turbózni”. A kormányrendelet szerint aztán fizetés nélküli szabadságra küldheti az ellenállókat, és egy év elteltével el is bocsáthatja őket.

Vannak néhányan, akik inkább oltópontra mennek, de nagyjából 70 ember sorsa így is bizonytalan. Józsa egy emberről tudja, hogy ügyvédhez fordul. Ha mégis sokan elmennének, tette hozzá Józsa Gyula, a munkaerőhiány miatt nehéz lenne pótolni őket, rövid távon túlórával oldaná meg a helyzetet.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

covid-19

járványhelyzet

kötelező oltás

védőoltás