Ez lenne a megoldás a válságra? Globális chiphiány is fűti a megugró inflációt

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lenne a megoldás a válságra? Globális chiphiány is fűti a megugró inflációt

Támad az infláció! Októberben Magyarországon 6,5% volt a pénzromlás mértéke, aminek részbeni oka, hogy globálisan a kínálati oldal gyengélkedése is felfelé hajtja az árakat. Ilyen, kínálati oldalhoz kapcsolódó árfelhajtó erő a globális chiphiány, aminek következtében akadozik az autóipar termelése, a használtautó árak emelkednek, a videó kártya már drága kincsnek számít, és még az új Palystation játékkonzolra is hónapokat kell várnunk.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem gyártanak több chipet, ha többre lenne igény? Hát azért, mert a nagy gyártók már most is 100%-os kihasználtsággal termelnek, a hét minden napján, 24 órában.

Egy új gyár felépítése minimum 2 év, és alsó hangon 10 milliárd dollár, ami kb. 3100 milliárd forintnak felel meg, ráadásul igazából csak 3 nagy gyártó van a földön akik képesek nagy mennyiségben chipeket gyártani, az Intel, az Intel, a Samsunk és a Taiwan Semiconductor. Az Apple, Sony, AMD, Nvidia mind a tervezésre fókuszálnak és bérgyártatnak, jellemzően a Taiwan Semivel.

Hogyan alakulhatott ki, hogy 3 gyártótól függ a világ sorsa, hiszen a 2021-es év olaja a mikrochip, ettől ketyeg minden, ettől pörög a gazdaság? A részleteket megtudhatod az alábbi videóból:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

válság

válságkezelés

chiphiány