Ha nyersz a lottón, pazar főúri kastélyt vehetsz: de pár millióért is van ajánlat

HelloVidék   
  Megosztom
Ha nyersz a lottón, pazar főúri kastélyt vehetsz: de pár millióért is van ajánlat

Az idei év első 9 hónapjának adatait vizsgálva, 2020 azonos időszakához képest mindössze 2%-os ingatlanár-növekedést állapított meg Bács-Kiskun megyében a Duna House. Az elmúlt 10 esztendő tekintetében a lakások értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel 60%-a Kecskeméten realizálódott, de egyre több helyi fiatal költözik ki az agglomerációs településekre.

Míg Nyugat-Magyarországon mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében 12, illetve 16%-os áremelkedés volt tapasztalható a harmadik negyedévben, addig az ország keleti felében stagnáltak az árak. Ez alól nem jelent kivételt Bács-Kiskun megye sem, ahol mindössze 2%-kal nőtt az ingatlanok átlagára. Típusokra lebontva azonban jobban látható a különbség: a panelek a tavalyihoz hasonló négyzetméteráron, 334.000 forintért kelnek el idén is, míg a téglalakásoknál kisebb korrekció következett be, de még így is 386.000 Ft/m2-es költséggel kell számolniuk a potenciális vevőknek. A térségben a házak a legkeresettebbek (56,5%), ezzel magyarázható közel 6%-os áremelkedésük is.

A megyeszékhelyre fókuszálva azonban eltéréseket mutatnak a számok. A kecskeméti ingatlanok átlagára 27,7 millió forint, ami hasonló mértékű áremelkedést mutat, mint megyei szinten. A panelek 354.000, a téglalakások pedig 407.000 forintos négyzetméteráron kelnek el átlagosan.

Január-szeptember között az adásvételek közel 60%-át Kecskeméten kötötték, de mellette Kiskunfélegyházán, Baján és Izsákon is élénkebb ingatlankereskedelmet regisztráltak a szakértők. Az agglomeráció erősödése azonban Bács-Kiskun megyében is egyértelműen megfigyelhető. „A különböző állami támogatások révén főleg a fiatal párok költöznek ki Kecskemét agglomerációjába” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Ezeken a településeken főként régebbi, felújításra váró házak, Kádár-kockák, vagy tanya jellegű ingatlanok találhatók, ugyanakkor jóval kedvezőbb áron juthatnak hozzájuk az érdeklődők, miközben szabadságvágyukat is ki tudják elégíteni. Jellemzően két típusú vevő választja ezt az alternatívát. Vannak, akik Kecskeméten értékesítik panellakásukat, és a Babaváróval, valamint támogatott hitellel szeretnének családi házat vásárolni. Egy másik csoportot képviselnek a kevés önerővel rendelkező fiatalok, akik viszont ezen támogatások által szeretnének ingatlanhoz jutni. Sokszor azonban egy hirtelen hozott, nem átgondolt döntés áll ezek hátterében, mivel mindenki ki szeretné használni ezt a lehetőséget.

- közölte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A szakértő hozzátette: Kecskeméten egy felújításra váró ház is 30-35 millió forintba kerül, míg az agglomerációban egy szépen karbantartott, régebbi típusú házat már 22-25 millió forintért is meg tudnak vásárolni az ügyfelek. Ezeknek az eladási ára 3 évvel ezelőtt minimum 30%-kal volt alacsonyabb.

Míg tavaly a tranzakciók 4,6%-át tették ki, addig idén szeptemberig az adásvételek 8,4%-át kötötték meg az ezen típusú lakóhelyekre. Árak tekintetében stagnálás figyelhető meg, 2020-hoz hasonlóan most is 430-460 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni.

A XIX. század végén, klasszicista stílusban épült ház mellett több más épület is megtalálható a telken, köztük istálló, műhely, medence és biliárdszoba is kialakításra került. A terület befektetésnek sem lenne utolsó, hiszen akár 20-25 lakóegységes lakópark is létesíthető rajta, amihez az engedélyek is rendelkezésre állnak. Közel fél milliárd forintért hirdetnek egy Kecskemét belvárosi, több lakóegységes, 1.150 m2-es luxusingatlant, illetve egy újépítésű, háromszintes, 5 hektár birtokkal rendelkező, szálloda vagy egészségügyi központ kialakítására is alkalmas klasszicista kúriát az M5 autópálya lehajtója közelében. A TOP3 legdrágább ingatlan mellett így is bőven akad még 100, 200, sőt 300 millió forintos érték feletti a Bács-Kiskun megyei kínálatban. Az idei rekordeladást egy megyeszékhelyi családi ház jelentette, ami 127,5 millió forintért kelt el.

A vevők legnagyobb arányban első otthonukat teremtették meg a térségben, de sokan döntöttek a nagyobb lakásba való költözés vagy befektetési lehetőség miatt az ingatlanvásárlás mellett. Az eladók szempontjából a legfőbb értékesítési okot a lakásméretváltás, illetve az örökség eladásából realizálható hozam jelentette

– emelte ki a fogyasztói motivációkat elemezve Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

ingatlanpiaci körkép