A top fizetések miatt sok az ingázó: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak a cégek

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
A top fizetések miatt sok az ingázó: ezekért a magyarokért két kézzel kapkodnak a cégek

A közép-magyarországi régióban a Covid-19 leginkább a vendéglátóipart és a logisztika területét sújtotta. Ugyanakkor a harmadik országbeli munkavállalók megjelenése itt is tömeges. Hogyan alakultak a bérek, mekkora a munkanélküliség, kikre, milyen szakemberekre van leginkább kereslet? Ennek jártunk most utána.

Legfrissebb munkaerő-piaci körképünk helyszíne az ország szíve, Közép-Magyarország, vele Pest megye és Budapest. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a világjárvány óta milyen munkaerőpiaci változások mentek itt végbe. Hogyan alakultak a bérek, kikre, milyen szakemberekre van leginkább ebben a központi régióban kereslet.

Az ország legnagyobb munkaerőpiaci koncentrációja a közép-magyarországi régiót, és benne a fővárost, Budapestet jellemzi: itt mindig is magasabbak voltak a bérek, drágább a megélhetés, gyorsabban pörgött a munkaerőpiac mert mindig volt jelölt és a legmagasabb képzettségi szint is itt koncentrálódik. Sok az egyetem és a K+F illetve tetten érhető nemzetköziség, ami vonzza a diákokat és mindazokat, akik keresik a jó, magas kereseti lehetőséggel bíró munkahelyeket – közölte a HelloVidék megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Az elmúlt években a tendenciák nem változtak, rengetegen ingáznak és sokan tartósan is költöznek Budapestre, illetve Pest megyébe. A Trenkwalder mobilitási felmérése pedig azt mutatja, hogy

A COVID Budapesten a sok szellemi és irodai munkakör miatt összességében nem okozott olyan leépítési hullámot, mint egyes vidéki, a gyártó szektor által uralt régiókban. A HORECA viszont olyan mértékű áldozattá vált, hogy még az idei év sem volt képes visszaépülni. Az új trendek is jellemzően itt jelennek meg elvárások szintjén elsőként. Ma a home office-ra való igény elsősorban a budapesti szellemi pozíciókra jellemző, nem is versenyképes az a pozíció, amelyhez nem kínálnak home office lehetőséget. Az online interjúkat már korábban is alkalmazták bizonyos esetekben, de COVID szinte kizárólagossá tette a toborzásnak ezt a formáját. Ami még nagyon szembetűnő, hogy míg korábban jellemzően az IT-s munkaerőből volt igazi hiány, addigra ma már számos további szakmacsoportban is komoly problémává vált a munkaerőhiány. Hatalmas a kereslet a szolgáltatóközpontok (SSC) és a kereskedelem területein.

- mondta a HeloVidéknek Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, aki szerint most úgy tűnik mindenki értékesítőket keres, és ennek nagyon erős bérfelhajtó ereje is van. Emellett a cégek digitális átállása és különböző feladatok digitalizálása a régiós cégeknél volt leghamarabb tetten érhető.

Nem szeretnek sokat tömegközlekedni a budapesti munkavállalók

Speciálisan jellemző a budapesti munkavállalókra, hogy a jelentkezők csak a szomszédos kerületekben keresnek és vállalnak munkát, így erősen szűkül a toborzási kör. Kis létszámban és arányban hajlandók például Budáról a pesti oldalra, vagy ellentétes irányban mozogni munkavállalás céljából. Pest megye területére pedig az jellemző, hogy céges járat szükséges ahhoz, hogy megmozgassuk a munkavállalókat, jelölteket, a kizárólag tömegközlekedéssel történő munkába járást nem preferálják.

Pest megye területén jelentősen nőtt a logisztikai cégek, ezáltal igények száma is. A Covid terjedése a nagy népsűrűség miatt erősebb volt, így még nehezebb volt eredményes helyi toborzást folytatni.

– tette hozzá a WHC Csoport szakembere is.

Rájuk vár a munkaerőpiac

A WHC Csoport szerint részint sok olyan cég van ebben a régióban, melyek nem autóipari érdekeltségűek, így ők most is fejlesztenek, fejlődnek. A vendéglátóiparban (hotelek, rendezvényközpontok), illetve a kereskedelemben (nagyobb áruházláncok), valamint a nagy logisztikai központokban (agglomerációban található logisztikai parkok) raktárosok, targoncások hiányát érzik a partnerek leginkább.

Szellemi oldalon leginkább a felsőfokú végzettséggel bíró, nyelveket beszélő juniorokat és szakértőket keresnek, emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, majd hozzátette:

A legkeresettebbek az SSC pozíciók, az IT pozíciók, főként szoftverfejlesztők, rendszermérnökök, digital menedzserek, Sales területre az értékesítők, a területi képviselők, sales asszisztensek, key accountokok, sales menedzserek kellenek, de keresettek a pénzügyi terület munkakörei is (könyvelő, kontroller, auditor, számviteli pozíciók, adószakértők). Mivel országon belül itt koncentrálódik a legtöbb pozíció, gyakorlatilag kétszer annyi, mint az országban együttvéve ezért a HR-es pozíciók is rendkívül keresettek. Recruiterekre, toborzókra, fejvadászokra, business partnerekre, valamint munkaügyi területre, bérszámfejtésre, Tb ügyintézésre is hatalmas az igény. Adminisztratív munkakörökre ugyanakkor van bőven jelölt.

Fizikai területen a legnagyobb problémák a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint jelenleg logisztikai területet sújtják.

A kereskedelembe az eladók, pénztárosok, árufeltöltők. Pár éve a villanyszerelő és karbantartó pozíciók is gondot okoztak ma ez kiegészült a lakatosokkal és műszerészekkel is. A szállítmányozás terén, a speditőrök, sofőrök hiányoznak, utóbbiaknál szinte mindegy, hogy áru- vagy személyszállítás és nemzetközi vagy belföldi-e az irány. A futárokra is óriási a kereslet, amolyan belépő szint a szállítmányozásba, és talán még itt a legegyszerűbb a feladatkör. Az operátorokból még vannak tartalékok a rendszerben, de fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem mindegy a műszakrend, a munkahely megközelíthetősége, a juttatási rendszer és a munkakörülmények.

Milyen munkaerőpiaci változásokra, átrendeződésekre lehet számítani a közeljövőben ebben a régióban?

A Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint a hatalmas munkaerőhiányra ebben a régióban tudnak a legrugalmasabban reagálni a cégek, mert az átképzésekre és a szállásos projektekre itt mindig találnak munkavállalókat, és akár országos is lehet a merítés. A másik, tette hozzá, hogy a hazánkba érkező külföldi munkavállalók is előszeretettel jönnének a fővárosba vagy annak közelébe dolgozni. A sok külföldi munkavállalóra azonban leginkább a fizikai pozíciók esetében nyitottak a cégek, a szellemi pozíciók tekintetében jelenleg túlkínálat van, és számukra a munkaerőhiány ellenére is nehezebb az elhelyezkedés.

A kékgalléros területen az OKJ-s képzések megszüntetése biztos komolyan hatással lesz a munkaerőpiacra, ez már most is érzékelhető. A cégek már most kezdik átszervezni a munkafolyamatokat ennek tükrében. Keresik azon feladatokat, melyeket már az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók is el tudnak látni.

A Trenkwalder felmérésben a munkavállalók elégedettségi indexe egyáltalán nem megnyugtató, mert bár a lehetőségek száma magas, de a bérek a magas megélhetési költségek miatt egyáltalán nem elegek a munkaerő hatékony megtartásához.

- magyarázta a HelloVidéknek a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Munkabérek alakulása

Ahogyan az ország más területén is, ebben a régióban is folyamatosan emelkednek és az országos átlag felett vannak.

Az óriási munkaerőhiány és a munkaerő és munkerőpiaci lehetőségek koncentrációja miatt jellemzően itt a legnagyobb a bérverseny. A munkavállalók tisztában vannak a lehetőségeikkel ezért itt bátrabban kének magasabb béreket. Mindez azt jelenti, hogy országos átlaghoz képest 10%kal biztosan, de egyes pozíciók esetében 20-25-30%-kal is magasabb bérekkel lehet találkozni. A kiegészítő juttatások terén egészen extrém megoldásokkal is találkozunk, illetve ebben a régióban hatványozottan fontos a employeer brand. Az sem elhanyagolható, hogy milyen tréningeket kínálnak a cégek vagy milyen karrierút van az adott pozícióban. A home office, mint a csomag része sok esetben a bérezés fölé is került a rangsorban, nem ritkán találkozunk azzal, hogy alacsonyabb ajánlatot fogad el valaki, ha több a home office. IT-sok esetében gyakran szóba sem állnak a cégekkel, ha egyáltalán be kell menni a céghez.

- nyilatkozta Nógrádi József kereskedelmi igazgató, aki még hozzátette, az igények fizikai fronton is elszálltak, amihez próbálnak igazodni a cégek.

A legnagyobb versenyben a Trenkwalder szakembere szerint pillanatnyilag a logisztikai cégek vannak. A szakképzett munkavállalók (targoncások) tisztában vannak a jelenlegi nehéz helyzettel, így bátran mondanak jóval magasabb bérigényeket, mint pl a vírushelyzet előtt. Az egyre nagyobb és sürgetőbb igények következtében viszont a cégeknek nincs más választásuk, mint a bérkompenzáció. Mára szerencsére egyre ritkább a teljesítményalapú bér. A cégek észrevették, hogy nagyobb eredményeket érhetnek el az alapbér emelésével. A fizikai munkavállalóknál is megjelentek azok a kiegészítő juttatások, amelyek igyekeznek ellensúlyozni a szociális hiányosságokat. Így az egészségbiztosítások és a posztgraduális képzések jó hívószónak számítanak. Fontosak a munkakörülmények, és már itt is számítanak a well-being megoldások, az egészségügyi szűrések, vagy egészségnapok, az egészséges étkezés vagy a konditerem, kondibérlet, stb.

Ők sínylették meg leginkább az elmúlt éveket

Budapesten a HORECA veszített a legtöbbet, itt rengetegen lettek pályaelhagyók. Nagy vesztesek lettek azok is, közölte a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója, akik akkor léptek volna be a munkaerőpiacra amikor kirobbant a COVID, jellemzően a diákok.

A munkavállalók elhelyezkedési esélyei már 40 évtől komoly mélyrepülésbe kezd és 50-től felfelé szinte lehetetlen küldetéssé válik az elhelyezkedés.Kivétel a hiányszakmák tekintetében van. A nők visszatérése ugyanakkor ebben a régióban a legkönnyebb, mert itt a legrugalmasabbak a cégek.

Mekkora a munkanélküliség ebben a régióban? Jellemzően kik nem találnak munkát?

Az országos munkanélküliségi ráta átlaga jellemzi a területet, a kitettség miatt itt is a vendéglátóipart említenénk.

A régióban számtalan a lehetőség, ezért csak az nem tud elhelyezkedni, aki nem tekint rugalmasan a munkaerőpiacra, és túlzóak az elvárásai. Esetleg olyan életkorban van, és olyan pozícióra pályázik, amely esetében nehéz az érvényesülés. Amennyiben azonban kellő rugalmassággal áll valaki a munkaerőpiachoz, és hajlandó az átképzést vállalni, vagy kompromisszumot köt a bérezés tekintetében, szinte azonnal képes lesz elhelyezkedni. A szakmunkások körében a legkönnyebb az elhelyezkedés. Jelenleg amennyiben rendelkezik már tapasztalattal (akár minimálisan is) akár napokon belül munkába tud állni. Ezzel szemben a betanított munkák esetében már sokkal több a szűrő. Egyre inkább jellemző, hogy a munkáltatók a férfi munkaerő felé húznak, valamint az életkort is egyre alacsonyabban maximalizálják.

- emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A harmadik országbeli munkavállalók megjelenése tömeges

A keleti, illetve déli országrészből történő toborzásnak egyre kisebb a relevanciája, mert a jelenlegi határainkon belül állást keresők jelentős hányada helyben, környékben is talál munkát – közölte a WHC Csoport szakembere, aki hozzátette, a nagyobb létszámigényekkel jelentkező vállalatok mindinkább fordulni fognak a harmadik országbeli toborzás felé, mert a helyi jelöltekből csak töredékét tudják betölteni a pozícióiknak, ráadásul azt is jelentős fluktuáció kíséri.

Szellemi tekintetben sok pályázatot és jelöltajánlást kapunk a keleti régióból. A keleti állásbörzéken már évek óta rengeteg nyugat-magyarországi cég volt a múltban, és egyre több budapesti vagy pest megyei cég jelenik meg manapság toborzási célzattal. A Trenkwalder felmérése is azt mutatja, hogy a munkavállalók ezért leginkább Bp-re áramlanak a jobb munkalehetőség reményében. Ami komoly visszatartó erőt jelent, az a lakhatási helyzet, illetve a magasabb költségszint. Fontos azonban megjegyezni, hogy sokan szakmai kihívásokat keresnek és emiatt pályáznak Budapestre, jellemzően a központokba, és ez egyfajta karrierlépcső is sokak számára az adott cégen belül vagy adott szakmán belül.

- mondta el a tapasztalatait Nógrádi József kereskedelmi igazgató is, aki hozzátette, fizikai téren még mindig jellemző, hogy az ország keleti részéről érkeznek inkább betanított pozíciók kapcsán a jelöltek.

A szakmunkások hiánya ugyanis országos jelenség, és itt azok, akik akartak már eljöttek vidékről a régióba dolgozni ezért itt a fiatalok rétege az egyetlen megoldás, illetve a külföldiek. Budapesten a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója szerint kevésbé tetten érhető az ukrán foglalkoztatás mint vidéken, a munkaerőhiány viszont itt is az érdeklődés középpontjába helyezte ezt a kérdést. Ebben a régióban ugyanakkor felmerül alternatívaként az ázsiai, angolul beszélő munkaerő is, szemben a csak ukránul beszélő kelet-európai jelentkezővel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munkaerő toborzás

munkaerőpiac

munkaerőpiaci körkép

pest megye

közép-magyarország