Nagyon nagy a baj: ingyen laptoppal és ösztöndíjjal fognák meg a tanárokat

hvg.hu   
  Megosztom
Nagyon nagy a baj: ingyen laptoppal és ösztöndíjjal fognák meg a tanárokat

Az utóbbi években az egyetemek és a főiskolák is saját bőrükön kezdték érezni a tanári, tanítói, óvodapedagógusi pálya csökkenő népszerűségét, ezért ma már több felsőoktatási intézmény havi 50-150 ezer forintos ösztöndíjjal és egyéb támogatásokkal csábítja a tanárszakokra a jelentkezőket. Évente több mint 5 ezren végeznek pedagógusszakon, de közülük alig háromezren helyezkednek el iskolában, óvodában.

2022 szeptemberétől azok, akik osztatlan tanár szakosak és nappalis hallgatók, tíz hónapon át ötvenezer forint ösztöndíjat kapnak. De nemcsak őket támogatjuk. Akik hozzánk jelentkeznek és beiratkoznak, minden elsőéves, nappalis hallgató laptopot fog kapni a tanulmányai elkezdéséhez

- hirdeti jövő évi tanárképzéseit már most a Nyíregyházi Egyetem.

Az egyetem a támogatási szisztémát a modellváltással és az azzal járó bevételnövekedéssel magyarázza, de a döntés mögött többek között az is állhat, hogy anyagi eszközökkel is próbálják népszerűbbé tenni a pedagógusszakokat - írja az Eduline, amit a hvg.hu szúrt ki.

A HVG oktatási szakportálja szerint nem a nyíregyházi az egyetlen intézmény, ahol extra támogatásokkal népszerűsíti a tanári szakokat. A Pannon Egyetem Tanárképző Központja a 2019/2020-as tanévtől ad „megélhetési támogatást” a leendő tanároknak. Az ösztöndíjra csak tanárszakosok pályázhatnak, közülük is azok, akik éppen gyakorlatukat töltik. 2020 eleje óta a támogatás összege havi 105 650 forint, sőt mivel a minimálbérhez kötik, jövőre emelkedni fog az összege.

Nem véletlen, hogy különböző ösztöndíj-lehetőségekkel próbálják a tanárképzésekre csábítani a felvételizőket az egyetemek. Idén az általános felvételin valamivel több mint 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük 7316-an, a pótfelvételin kicsivel több mint 800-an jártak sikerrel, vagyis ennyien iratkozhattak be szeptemberben az egyetemek, főiskolák tanári, tanítói, óvoda- vagy éppen gyógypedagógusi szakjára.

Az idei elsőévesek száma a pótfelvételizőkkel és a keresztfélévben kezdőkkel együtt valamivel magasabb, mint a tavalyi – igaz, a felvételi szabályok szigorítása körüli bizonytalanság, a kötelező emelt szintű érettségi bevezetése és a koronavírus-járvány miatt a 2020-as felvételi negatív rekordot hozott. A korábbi években azonban ennél jóval többen kezdték meg tanulmányaikat ezeken a pedagógusszakokon, 2017 és 2019 között még 9500-9800 között mozgott az elsőévesek száma.

A pályán maradni is nehéz, idén augusztus közepén például több száz általános iskolába kerestek tanítót, és több száz középiskolai tanári állást lehetett találni a közigállás.gov.hu oldalon. Az iskolai dolgozók - különösen a pályakezdők - komoly lakhatási problémákkal küzdenek, az évek óta stagnáló bérek és az emelkedő albérletárak miatt sokan csak olyan állást tudnak elvállalni, amelyhez szolgálati lakás vagy némi lakhatási támogatás is jár.

A hiányt a pályakezdőkkel sem sikerül ellensúlyozni, évente 5-6 ezren végeznek pedagógusszakon, de közülük mindössze alig háromezren helyezkednek el iskolában, óvodában.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanár

tanárhiány

tanárfizetés

tanárképzés

tanárok