Felmondási tilalom: egyre többen hagynák ott a honvédséget, de nem tehetik

24.hu   
  Megosztom
Felmondási tilalom: egyre többen hagynák ott a honvédséget, de nem tehetik

A volt vezérkari főnök szerint a honvédségnél tavaly április óta érvényes felmondási tilalom miatt érdemes lenne az Alkotmánybírósághoz fordulni. A fegyveres erők tagjait a választások előtt, várhatóan februárban kiosztott fegyverpénzzel próbálják kárpótolni - számolt be róla a 24.hu.

Ahogy arról a portál beszámolt, egyre több katonát zavar az a helyzet, hogy hiába hagyná ott a sereget, a veszélyhelyzet miatt nem tehetik ezt meg. Ez az állapot már több mint másfél éve tart, hiszen tavaly áprilisban egy kormányrendeletben elrendelték a felmondási tilalmat az állomány számára. Ahogy a lap írja, ezt két hónappal később, a veszélyhelyzet akkori megszüntetése ellenére törvényben is megerősítették, a korlátozást ugyanis kiterjesztették az akkor kihirdetett egészségügyi válsághelyzet idejére is.

Indokolt a veszélyhelyzeti tapasztalatok alapján olyan szabályok bevezetése, amely a különleges jogrend kihirdetésére tekintettel az állomány jogait (pl. lemondás tekintetében) generálisan korlátozza. A Magyar Honvédség állományának ezekben a helyzetekben rendelkezésre kell állniuk

- idézte a lap a kormány korábbi érvelését. Hozzátették, a tilalom nemcsak a hivatásos katonákra, hanem a szerződéses állomány tagjaira is vonatkozik. Velük jellemzően két-három éves szerződést köt a honvédség. De hiába jár le időközben a szerződésük, nekik is maradniuk kell.

Az erőszakkal való rendszerben tartás több száz család életét teszi tönkre. Vannak élethelyzetek, mikor a katonai szolgálatot már egyáltalán nem tudja vállalni az ember

- írta a portál egy olvasója, aki elmondása szerint bármit megtenne, hogy le tudjon szerelni, de hiába.

A katonák számára az sem elfogadható, hogy az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók esetében idén június 15-től egyszer már eltörölték a felmondási tilalmat, náluk viszont még nem. Ugyan ez nem tartott sokáig, hiszen november 18. óta újra életbe lépett a rendőröknél és az egészségügyi dolgozóknál is a korlátozás. Kiskapu viszont van a rendőröknél: ha valaki belép egy pártba, akkor el kell hagynia a testületet. Ezzel a lehetőséggel idén 23 rendőr élt a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

Nagy az állomány leterheltsége, amit jól jelez, hogy 2010-ben tíz feladatot sorolt fel a honvédelmi törvény, ez most 18-ra bővült, miközben alig lett több a létszám. Nem jut idő magánéletre, magas elvárásoknak kell megfelelni, és ha valaki kifog egy kellemetlen parancsnokot, azt nyilván zavarja, hogy nem mehet sehová

- magyarázta a lapnak Szenes Zoltán egyetemi tanár, aki 2003 és 2005 között irányította a Magyar Honvédséget.

Kitért arra is, hogy mivel a veszélyhelyzet, így a távozási tilalom várhatóan 2022 júniusáig tartani fog, érdemes lenne az Alkotmánybírósághoz fordulnia valamelyik érintettnek, hogy kiderüljön, meddig korlátozhatóak az egyén jogai valamely közösségi cél érdekében.

A portál azt is közölte, hogy a fegyveres erők tagjait a választások előtt, várhatóan februárban kiosztott fegyverpénzzel próbálják kárpótolni, ami az ígéretek szerint hat havi illetményüknek megfelelő összeg lehet. A részletek kidolgozása még hátra van, de a 24.hu információi szerint annak elfogadásával vállalniuk kell, hogy legalább három évig nem hagyják el a honvédséget. Mint írták, keresték a Honvédelmi Minisztériumot, hogy indokoltnak tartják-e több mint másfél éven keresztül megtiltani a távozás lehetőségét a katonáknak, de cikkük megjelenéséig nem reagáltak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

honvédség