Egyre több külföldi jár át dolgozni ezekbe a magyar megyékbe: mutatjuk, mennyi fizetésért

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyre több külföldi jár át dolgozni ezekbe a magyar megyékbe: mutatjuk, mennyi fizetésért

A pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450-550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három-öt éves tapasztalat mellett pedig már 650-850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények Győr környékén.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a hazai ipari fellegvárakban a bérek Magyarországon már magasabbak, mint Szlovákiában. Mint írták, a bérelőny jövőre még nagyobb lehet, de ehhez az is kell, hogy a forint ne gyengüljön tovább az euróval szemben.

Az elmúlt egy-két évben a járvány miatt sajnos sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában. A nagy autóipari szereplők voltak kénytelenek felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál, emiatt sokan kerültek kényszerhelyzetbe, akik a bizonytalanság helyett inkább választják az ingázást Magyarországra, és itt vállalnak munkát

- mondta a portálnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője.

A határ menti régióban számos nagy múltú, prosperáló vállalat található, és sok esetben egy ilyen magyarországi lokáció kevesebb utazással járhat a határ túloldalán élők számára. Ezekben az üzemekben többnyire a szlovákiai bérekhez viszonyítva is versenyképes jövedelmet, korrekt munkakörülményeket kínálnak, és vonzó bónusz- és jutalékrendszerekkel várják a dolgozókat

- emelte ki Juhász Csongor.

A Közép- és a Nyugat-Dunántúl átlagos feldolgozóipari bérszintje már 2018-ban is magasabb volt, mint a pozsonyi és a nyugat-szlovákiai régióban, és ha a jóval alacsonyabb magyar szja-kulcsot is figyelembe vesszük, akkor a két magyar régió átlagos autóipari nettó bérszintje is lényegesen nagyobb lehetett

- magyarázta Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója, az Eurostat legfrissebb adaira a hivatkozva.

Ahogy a portál írja, a legfrissebb adatok szerint, ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében nagyjából 262 ezer forint volt az átlagkereset, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint. Nagyszombat megyében mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr-Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője a lapnak elmondta, reálisnak gondolja, hogy a béremelkedések miatt a szomszédos régiókból Magyarországra jöjjenek a szakemberek, amire a munkaerő szabad áramlásának uniós követelménye is lehetőséget nyújt.

Versenyképes fizetésekkel a nyugati országrészben is egyre gyakrabban lehet találkozni, Győr környékén a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450–550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három-öt éves tapasztalat mellett pedig már 650–850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények. Ráadásul, ha speciális technológiai, esetleg automatizálási tudást keresünk, sokszor ennél is többet kell ajánlani a megfelelő szakemberek eléréséért

- tette hozzá Seres Tamás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugat-dunántúl

győr

fizetés

külföldi munkaerő

szlovákia

komárom-esztergom megye

győr-moson-sopron megye