Közel 120 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen: mutatjuk, mire költik a pénzt

MTI   
  Megosztom
Közel 120 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen: mutatjuk, mire költik a pénzt

Zalaegerszegen 2024-ig mintegy 120 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztés zajlik, ami 1500 új, elsősorban kvalifikált munkahelyet teremt majd - közölte a város polgármestere szerdán, évértékelő sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán felidézte, hogy 2014-től mostanáig 4000 új munkahelyet teremtettek a zalai megyeszékhelyen, ahol idén novemberre 2,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. A város elmúlt évének beruházásait, eseményeit összegző hagyományos évértékelőjében a polgármester jelezte: épül a megye eddigi legnagyobb beruházásának számító M76-os gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy irányába, illetve készülnek a Körmendig tartó meghosszabbításának tervei is.

Mágnesként vonzza az újabb befektetéseket a 250 hektáros területen 45 milliárd forintból hamarosan elkészülő ZalaZone járműipari tesztpálya, közöttük a Rheinmetall 60 milliárd forintból épülő harckocsigyárával

- tette hozzá.

A Metrans 33 milliárd forintból alakít ki közúti, vasúti terminált és logisztikai központot, amely 500 embernek ad majd munkát. Az andráshidai városrész határában létesül a Dronemotive drónkutatási és fejlesztési kompetenciaközpont, amely egyetemi és céges kutató-fejlesztő bázis lesz

- ismertette Balaicz Zoltán.

Elmondta, hogy a Flex 9 milliárd forintból megvalósuló gyárbővítése, 120 új munkahelyet teremtve szintén jövőre fejeződik be. A tesztpályához kapcsolódva pedig 8 milliárd forintból alakítják ki az egyetemi kutatás-fejlesztés bázisának számító, 450 új munkahelyet biztosító Science Parkot, és ugyancsak itt nyit kutatóközpontot a járműipari hajtásláncokat fejlesztő AVL Hungary Kft.

Az északi ipari parkban megvalósult fejlesztések között említette Balaicz Zoltán, hogy az önkormányzat 2,3 milliárd forintból új iparterületeket alakított ki és fejlesztette az infrastruktúrát. A járműiparban érdekelt MouldTech Systems 4,5 milliárdból bővítette ugyanitt meglévő csarnokait, és a TÜV Rheinland már bejelentette, hogy akkumulátor-tesztközpontját, valamint a hagyományos és önvezető járművek típusvizsgálatát végzi majd az itt kialakítandó új bázisán.

A hagyományos iparfejlesztésen felül 11 milliárd forintból magyar tulajdonú lazacfarm építése is megkezdődik hamarosan Zalaegerszegen

- ismertette a polgármester.

A város közlekedését érintő beruházásokat sorolva beszélt arról, hogy a Kovács Károly Városépítő Program keretében 15 milliárd forintból 91 helyszínen zajlik utak, járdák, parkolók felújítása és építése. Az elmúlt három évben kezdett és a jövő év végéig záruló fejlesztésekkel közel 19 kilométer új kerékpárúttal gyarapodik a város, de a tervek szerint 2024-ig még további, több mint 10 kilométernyit szeretnének megvalósítani.

Tavaszra fejeződik be a 9,5 milliárdos költségvetésű új uszoda és városi strand építése, lezárul az alsóerdei sport- és élménypark 5,2 milliárdos beruházása, amelybe a tévétorony és környezetének felújítása is hozzátartozik. Megnyílik a csaknem 2 milliárd forintból felújított Göcseji Múzeum, valamint az új szárnyként, több mint 8 milliárd forintból épülő Mindszentyneum

- említette Balaicz Zoltán.

A polgármester a számos kulturális és városrehabilitációt célzó, már lezárult vagy még előkészítés alatt álló fejlesztésekre is kitért. A tájékoztatója keretében levetítették azt a 4 perces animációs filmet is, amely az egykori egerszegi vár 17. századi látványát eleveníti fel, s a település első, városkénti említésének 600. évfordulója alkalmából készült.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

zalaegerszeg

városfejlesztés

gazdaságfejlesztés