Közel 120 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen: mutatjuk, mire költik a pénzt

MTI   
  Megosztom
Közel 120 milliárd forintos fejlesztés Zalaegerszegen: mutatjuk, mire költik a pénzt

Zalaegerszegen 2024-ig mintegy 120 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztés zajlik, ami 1500 új, elsősorban kvalifikált munkahelyet teremt majd - közölte a város polgármestere szerdán, évértékelő sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán felidézte, hogy 2014-től mostanáig 4000 új munkahelyet teremtettek a zalai megyeszékhelyen, ahol idén novemberre 2,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. A város elmúlt évének beruházásait, eseményeit összegző hagyományos évértékelőjében a polgármester jelezte: épül a megye eddigi legnagyobb beruházásának számító M76-os gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy irányába, illetve készülnek a Körmendig tartó meghosszabbításának tervei is.

Mágnesként vonzza az újabb befektetéseket a 250 hektáros területen 45 milliárd forintból hamarosan elkészülő ZalaZone járműipari tesztpálya, közöttük a Rheinmetall 60 milliárd forintból épülő harckocsigyárával

- tette hozzá.

A Metrans 33 milliárd forintból alakít ki közúti, vasúti terminált és logisztikai központot, amely 500 embernek ad majd munkát. Az andráshidai városrész határában létesül a Dronemotive drónkutatási és fejlesztési kompetenciaközpont, amely egyetemi és céges kutató-fejlesztő bázis lesz

- ismertette Balaicz Zoltán.

Elmondta, hogy a Flex 9 milliárd forintból megvalósuló gyárbővítése, 120 új munkahelyet teremtve szintén jövőre fejeződik be. A tesztpályához kapcsolódva pedig 8 milliárd forintból alakítják ki az egyetemi kutatás-fejlesztés bázisának számító, 450 új munkahelyet biztosító Science Parkot, és ugyancsak itt nyit kutatóközpontot a járműipari hajtásláncokat fejlesztő AVL Hungary Kft.

Az északi ipari parkban megvalósult fejlesztések között említette Balaicz Zoltán, hogy az önkormányzat 2,3 milliárd forintból új iparterületeket alakított ki és fejlesztette az infrastruktúrát. A járműiparban érdekelt MouldTech Systems 4,5 milliárdból bővítette ugyanitt meglévő csarnokait, és a TÜV Rheinland már bejelentette, hogy akkumulátor-tesztközpontját, valamint a hagyományos és önvezető járművek típusvizsgálatát végzi majd az itt kialakítandó új bázisán.

A hagyományos iparfejlesztésen felül 11 milliárd forintból magyar tulajdonú lazacfarm építése is megkezdődik hamarosan Zalaegerszegen

- ismertette a polgármester.

A város közlekedését érintő beruházásokat sorolva beszélt arról, hogy a Kovács Károly Városépítő Program keretében 15 milliárd forintból 91 helyszínen zajlik utak, járdák, parkolók felújítása és építése. Az elmúlt három évben kezdett és a jövő év végéig záruló fejlesztésekkel közel 19 kilométer új kerékpárúttal gyarapodik a város, de a tervek szerint 2024-ig még további, több mint 10 kilométernyit szeretnének megvalósítani.

Tavaszra fejeződik be a 9,5 milliárdos költségvetésű új uszoda és városi strand építése, lezárul az alsóerdei sport- és élménypark 5,2 milliárdos beruházása, amelybe a tévétorony és környezetének felújítása is hozzátartozik. Megnyílik a csaknem 2 milliárd forintból felújított Göcseji Múzeum, valamint az új szárnyként, több mint 8 milliárd forintból épülő Mindszentyneum

- említette Balaicz Zoltán.

A polgármester a számos kulturális és városrehabilitációt célzó, már lezárult vagy még előkészítés alatt álló fejlesztésekre is kitért. A tájékoztatója keretében levetítették azt a 4 perces animációs filmet is, amely az egykori egerszegi vár 17. századi látványát eleveníti fel, s a település első, városkénti említésének 600. évfordulója alkalmából készült.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fejlesztés

zalaegerszeg

városfejlesztés

gazdaságfejlesztés