Rengeteg gazda került szorult helyzetbe: egyre tragikusabb a magyar sertéságazat helyzete

Agrárszektor   
  Megosztom
Rengeteg gazda került szorult helyzetbe: egyre tragikusabb a magyar sertéságazat helyzete

Nyakunkon a karácsony, ezáltal a nagy ünnepi vásárlás és készülődés is hamarosan elkezdődik. Az év ezen időszakában mondhatni, hogy teljesen megváltoznak a fogyasztási és a vásárlási szokásaink. Ilyenkor az ikonikus karácsonyi ételek is a magyar családok asztalára kerülnek. Nem szabad elfelejtünk az elmaradhatatlan töltött káposztát sem – ami köztudottan sertéshúsból készül. A sertéságazat azonban rendkívül nehéz helyzetbe került idén a halágazattal együtt. Hogy mire számíthatnak az elkövetkezendő időszakban a magyar vásárlók, annak járt most utána az Agrárszektor.

Idén folyamatos drágulás volt megfigyelhető számos élelmiszer esetében, melynek több oka is volt. Többek között az extrém időjárási körülmények és a takarmányárak drasztikus emelkedése is közrejátszott ebben, de érdemes megemlíteni a hiánycikké vált mezőgazdasági gépek létfontosságú adalékanyagát, az AdBlue-t, illetve az emelkedő munkabéreket is. Ám az egyik legkedveltebb húsfajtánk nemhogy drágult volna, még olcsóbb is lett. Ez pedig nem más, mint a sertéshús. Ez első pillantásra jó hírnek tűnhet, ám egyáltalán nem az, sőt, igen komoly problémák ütötték fel a fejüket az ágazatban.

Idén gyakorlatilag az első negyedév végétől az élő sertés és sertéshús ára csökkent, mindemellett túlkínálat alakult ki

- mondta a lapnak Éder Tamás, a Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A kialakult helyzetből kétféleképpen lehet kilábalni: a fogyasztás érdemi növekedésével vagy a kínálat csökkentésével - a Hússzövetség elnöke elmondása szerint az utóbbi kezdett el szépen lassan kialakulni. A tenyésztők pedig korrekciós lépéseket kezdtek el tenni, többen nem állítanak hizlaldába malacokat és tenyészkoca kivágásokról is érkeznek hírek. A helyzet komolyságát az is jól mutatja, hogy bizonyos tenyésztők itthon már nem tartják az állatot, és ideiglenesen, vagy akár végleg befejezik a tevékenységüket. Éder Tamás szerint az élő sertés ára pedig közel van történelmi mélypontjához.

Ráadásul a takarmányárak drágulása sem könnyítette meg a tenyésztők helyzetét, hiszen, míg más ágazatokban ha lassan is, de megkezdődött a növekvő önköltségek árba való beépítése, a sertéságazatban a túlkínálat miatt nem. Ám nem ez volt az egyetlen, ami az ágazatot nehéz helyzetbe hozta, hiszen a fő önköltségi tényezők mindegyike is drágult. A krízishelyzetből való kilábalást az állami támogatás segítheti, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentése szerint a sertéstartók számára összesen 4 milliárd többletforrást biztosít a tárca év végén, így idén rekordösszegű, mintegy 20,8 milliárd forint állatjóléti támogatás segíti az ágazatot.

Kell hiánytól tartanunk?

A kialakult nehéz helyzet ellenére mind a két szakember megerősítette, hogy hiánytól nem kell tartanunk, így egészen biztosan kerülhet töltött káposzta is az asztalra. Bár sertésből év közben sem eszünk keveset, a kereslet ilyenkor sem csökken, sőt, például a füstölt áruk forgalma nagyobb karácsonykor. Maga a sertéshús és a belőle készült készítmények a két ünnep között és Szilveszterkor pedig szintén kelendőek.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertés

sertéságazat

sertéshús

agrárszektor