Elstartol a 9 milliárdos gigaberuházás: vidéki kastélyt idéz az egykori árvaház

HelloVidék   
  Megosztom
Elstartol a 9 milliárdos gigaberuházás: vidéki kastélyt idéz az egykori árvaház

A West Hungária Bau Kft. alakíthatja ki a kőszegi volt MÁV gyermekotthonból a Kutatási és fejlesztési központot és campust, ahol többek között foglalkoznak majd a globalizáció-, illetve a trendkutatással is. A több mint 100 éves épület új funkciókkal születik újjá.

Nagyszabású állami magasépítési beruházás veszi hamarosan kezdetét a Vas megyei Kőszeg településén: a kedden megjelent közbeszerzési értesítésben nyertes kivitelezőt hirdettek a kőszegi egyetemi és általános oktatási kampusz megvalósítására, írja a magyarepitok.hu.

A "Kreatív város, fenntartható vidék" (KRAFT) program keretén belül egy Kutatási és fejlesztési központot és campust alakítanak ki a volt MÁV Gyermekotthonban. A beruházást a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. megbízásából, a Perfektum Mérnöki Kft. generáltervezésében, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. fogja kivitelezni, több mint nettó 8,9 milliárd forint értékben.

A projekt célja, hogy ideális alkotókörnyezetet adjon a legkiválóbb hazai és külföldi kutatók számára a Kőszegen történő munkához, továbbá, hogy nemzetközi szinten biztosítsa a tudományos élet infrastrukturális és technikai feltételeit.

Új funkciókkal születik újjá a több mint 100 éves épület

A létesítményben egy 7715 négyzetméteres főépület és egy 596 négyzetméteres vendégház található, amelyeknek egyaránt szükségessé vált a felújítása. A nyertes kivitelező feladatát képezi többek között az épületegyüttes teljeskörű korszerűsítése a részbeni bontásokkal, épület-rekonstrukcióval és felújítással, továbbá ide tartozik a villamos és gépészeti közműkiváltások és új közművek építése is.

  • A felhívás kitér arra is, hogy a beruházásban érintett területen térburkolatok/utak/parkolók kialakítása, valamint környezetépítési munkálatok elvégzése is szükséges. A tervezett zöldfelület nagysága 55537 m2, azaz 70,9 %.
  • A munkálatok emellett kiterjednek a külső homlokzati fal, illetve a magas és lapostetők hő- és hangszigetelésére, továbbá térkő burkolatok beépítésére, de egy 200 adagos főzőkonyha kivitelezése és 2 db új személyfelvonó beépítése is része a projektnek.
  • Ezzel együtt megújul a park, külön szobákat kapnak a professzorok, illetve kávézót, sportközpontot és adminisztratív irodákat is átadnak majd.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kőszeg

kastély

gyermekotthon

beruházás

kraft