Elképesztő drágulás a boltokban: szerényebb lehet a karácsonyi menüsor idén?

Világgazdaság   
  Megosztom
Elképesztő drágulás a boltokban: szerényebb lehet a karácsonyi menüsor idén?

Elképesztő drágulás a boltokban, idén akár ezer forinttal is drágább lehet egy átlagos magyar karácsonyi menü a tavalyi árakhoz képest. A Világgazdaság éppen ezért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs adatait hasonlította össze az elmúlt év decemberében tapasztalt árakkal. Mint írták, az összegyűjtött tételek nagy többségén így is tetten érhető a drágulás.

A portál összegzése szerint az elmúlt évben kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Idén viszont már több mint ezer forinttal drágult a hozzávaló a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez.

Összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest. Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt

- számolt be róla a portál.

A gázárak megötszöröződése számos ágazatban és szinte minden ipari folyamatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyáig nagymértékű drágulást okozhat

– mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH legutóbbi inflációs gyorsjelentése után.

Ahogy a lap írta, a múlt héten közölt adatok szerint egy év alatt az élelmiszerek árai 6 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaszi hónapokban mért 3 százalék körüli növekedéshez képest:

Arról, hogy pontosan meddig tart még a rendkívüli áremelkedés, egyelőre megoszlanak a vélemények, mindenesetre a következő hónapokban még igencsak magasan alakulhat az infláció, amelyet a november közepén befagyasztott üzemanyagárak csak kismértékben lassíthatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

világgazdaság

áremelkedés

karácsonyi menü

alapanyagárak

hozzávalók

élelmiszerdrágulás

élelmiszerárak

áremelkedés