A szűk elitbe került ez a vidéki egyetem: összesen még 11 hazai intézmény van fent a listán

HelloVidék   
  Megosztom
A szűk elitbe került ez a vidéki egyetem: összesen még 11 hazai intézmény van fent a listán

Az egyetemek nemzetközi „zöld” rangsorában több magyar egyetem is szerepel. A legjobb hazai eredményt - 956 intézmény közül - 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem érte el, amely a 42. lett a listán.

Az UI GreenMetric egy éves nemzetközi rangsor az egyetemek fenntarthatósági teljesítményéről. A vizsgált egyetemek pontszámot kapnak, amely tükrözi az intézmények ökológiai lábnyomának csökkentésére, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos oktatás és kutatás terén tett erőfeszítéseiket.

A rangsort 2010-ben indította el az Indonéz Egyetem, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára a felsőoktatási intézményekben, és lehetővé tegye azok nemzetközi összehasonlítását.

Az egyetemeket évente május és október között arra kérik, hogy vegyenek részt a fenntarthatósági teljesítményükre vonatkozó kérdőív kitöltésével. Természetesen az önbevalláson alapuló tényeket bizonyítaniuk is kell az egyetemeknek, hogy elkerüljék az esetleges visszaéléseket.

Az intézményeket 6 kritérium alapján állítják rangsorba: infrastruktúra – épületek, zöld felületek aránya, energia és klímaváltozással kapcsolatos információk, pazarlás mértéke, vízfelhasználás-újrahasznosítás, hulladékkezelés, jármű használat - különös tekintettel az elektromos autókra, fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási tevékenység.

Összesen 11 hazai intézmény van fent a listán, ha összesítjük eredményeiket, akkor a Miskolci Egyetem a 9. helyen végzett.

A Miskolci Egyetem 2019-ben 605. volt 780 intézményből, 2020-ben 608. lett 911 egyetem közül, idén pedig a 755. lettünk 956-ból. Látható, hogy a verseny élesebb és egyre több intézmény kerül be a rangsorba, ennek tudható be, hogy kicsivel hátrébb került áll a közleményükben.

A 956 intézmény közül első helyen a holland Wageningen University & Research áll, második az egyesült királyságbeli University of Nottingham, harmadik pedig az ugyancsak holland University of Groningen.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megújúló energia

zöld

egyetem

miskolc