Indul a roham a boltokban: íme a 2021-es nagy szaloncukorkörkép

HelloVidék   
  Megosztom
Indul a roham a boltokban: íme a 2021-es nagy szaloncukorkörkép

Lassan ráfordulunk a karácsony előtti hétre, ilyenkor indul be a nagy roham a boltokban. Nem csak ajándékokat vásárolunk ebben az időszakban, de az ünnepi nagybevásárlást is most intézzük, hogy a lehető legtöbb dolgot beszerezzük az ünnepi főzéshez. Egyre nagyobb trend már az is, hogy a családok már most felállítják a karácsonyfát, így a szaloncukor vásárlás is korábban kezdődik. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy mi a magyarok kedvenc íze? Melyek lettek a legfinomabb szaloncukrok idén? Illetve azt is megnéztük, mennyiért vehetünk szaloncukrot a legnagyobb magyar áruházakban. Lássuk!

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett hazánkba, korábbi formájától annyira eltér, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak. A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé egész területén a XIX. század végére, így Szlovákiában és Romániában is van hagyománya a karácsonyfa szaloncukorral feldíszítésének.

Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben. A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban. Ez a növekvő kereslet vonzó a nagy édesipari vállalkozások számára is, ezért 2021-től újabb külföldi tulajdonú, a piacvezetők közé tartozó gyártó is saját, hazai üzemből származó termékeket kínál, több ízvariánssal.

A szaloncukor gyártásához szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások annak ellenére, hogy több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok (pl. marcipán, cukor). A hazai alapanyaggyártók mennyiség és ár tekintetében azonban nem tudják a multinacionális gyártók igényeit teljesíteni, így a hazai alapanyag beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik.

Bár az alapanyagok beszerzésével idén sem volt probléma, az áruk 2021-ben jelentősen megemelkedett, és ez begyűrűzött a szaloncukrok árába is. A 2020-as év jelentős keresletcsökkenését követően idén kedvezőbb a helyzet a gyártók számára, élénkebb és nagyobb volumenű a kereskedelem felől érkező igény.

De nézzük meg ezt a gyártó szemszögéből is

Több céget felkerestünk, hogy közelebbi képet kapjunk arról, milyen tapasztalatokkal bővültek az elmúlt időszakban. A HelloVidék megkeresésére a cikk megjelenéséig egyedül a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft. válaszolt.

A gyártót elős körben arról faggattuk, hogyan alakult a szaloncukrok iránti kereslet az elmúlt években Magyarországon. Mint mondták, a szaloncukor egyre inkább átveszi a karácsonyi termékek körében a vezető szerepet. Köszönhető ez annak, hogy folyamatosan nő a választék, újabb és újabb jelennek meg és a minőség is évről-évre javul.

A szaloncukor ma már nemcsak a karácsonyfák ékessége, de kedvelt csemege az ünnepi asztalnál is, gondoljunk csak a praliné minőségű termékekre. Utóbbi egyébként a Szamos esetében csak annyiban különbözik a pralinépultjainkban és díszdobozainkban kínált termékekről, hogy karácsonykor „ünneplőbe öltöztetjük” ezt a finomságot

- mondta Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a cég operatív igazgatója.

Hozzátette az egyértelműen, és általánosságban elmondható, hogy ma már a minőség a vásárlások legfőbb szempontja, így ezekre a termékekre folyamatosan nő a kereslet. Persze arra is kíváncsiak voltunk, mire számítanak idén az elmúlt évhez képest. Látnak-e előrelépést a járványhelyzet legrosszabb hónapjaihoz képest.

Egyértelműen növekedésre számítunk. A tavalyi évben voltak hiányjelenségek. A Covid miatti kiszámíthatatlanság és bizonytalanság rányomta a gyártásra is a bélyegét. Jóval kevesebb szaloncukor került gyártásra, így előfordult, hogy egy-két íz kifogyott még karácsony előtt. Az idei szezonban viszont a kereslet és a kínálat találkozik és a tavalyihoz képest a szezonális karácsonyi termékek jobban fogynak és 25-30 %-al növekednek az eladások

- magyarázta az igazgató, majd kitért arra is, hogy a járványhelyzet következtében bevezetett intézkedések érzékenyen érintették a Szamos szaküzleti hálózatát.

Ez csaknem 40%-os visszaesést jelent az elmúlt esztendő azonos időszakát tekintve. A csokoládé termékek eladását nagy mértékben befolyásolja a szezonalitás. A karácsonyi időszakban éves eladásaink 30 %-a realizálódik, ezért is bizakodunk, hogy az idei karácsony más lesz, mint a tavalyi. Kiemelt időszak még a húsvét, viszont a pandémia miatt ezen időszak eladásai 30%-al kevesebbek voltak, jelentősen visszaesett a vásárlás

- tette hozzá Syrjänen-Barkóczy Eleonóra.

A gyártót arról is kérdeztük, milyen termékekkel vágnak neki az idei karácsonyi szezonnak, mire számíthatnak a vásárlók. Mint kiderült, idén 17 féle ízű szaloncukor található meg kínálatukban. A legnépszerűbbek pedig a natúr marcipán és a töltött marcipán szaloncukrok számítanak.

A dobogóról nem lehet letaszítani az örök kedvencet, a zselés szaloncukrot, de folyamatosan növekszik a praliné szaloncukor iránti kereslet is. Az édes-sós ízpárosítású, karamellás ízjegyek népszerűsége évről évre növekszik. Ugyanakkor rendkívül népszerű a Dobos, Isler és Eszterházy sütemény ízű szaloncukraink. Zselés szaloncukor választékunkat bővítettük új ízzel. A málnás gyümölcszselé mellé a feketeribizlis zselés szaloncukor lett az idei év új fejlesztése, ami az első pillanattól a Vevők kedvence lett. Új, mandula ízű lett a cukormentes szaloncukrunk, amellyel a cukorbetegeknek sem kell lemondania erről a közkedvelt édességről. Új termékünk az idei évben a drazsirozott mandula, amely pörkölt mandulabél ízesített ét, tej és fehércsokoládéval bevonva. Hatalmas siker lett a vásárlók körében

- részletezte a kínálatot az igazgató.

Érdekelt minket az is, milyen áron mozognak ezek a termékek. Ahogy Syrjänen-Barkóczy Eleonóra is említette, az év végére elszabadult infláció miatt jelentősen többet fizethetünk mindenhol, mint egy éve. Igaz ez azonban az édességekre is.

A legutolsó inflációs adatok szerint a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Sajnos a megnövekedett alapanyagárak, csomagolóanyagok és szállítás miatt kénytelenek voltunk ebben az évben 5 % áremelést eszközölni. Az idei évben 7290,-Ft/kg áron kapható a szaloncukor. A keresletre egyelőre nem volt hatással a drágulás

- emelte ki a gyártó, majd néhány jó tanáccsal is ellátta a HelloVidék olvasóit, amit érdemes megfogadni vásárlás előtt.

Továbbra is jellemző, hogy a vásárlók egyre inkább a minőségi termékek felé fordulnak: keresik is a jó minőséget és hajlandók is ezért többet fizetni. A minőségi csokoládébevonattal és minőségi töltelékkel készülő szaloncukrok közül érdemes választani. Inkább bevonó helyett valódi csokoládéval készülő termékeket válasszunk

- hangsúlyozta Syrjänen-Barkóczy Eleonóra.

Teszten a szaloncukrok: mutatjuk az eredményeket!

A legfinomabb szaloncukor élvezeti értékét is lenullázhatja, ha tölteléke a papírba folyik. Az ünnepi édességkülönlegességből a hétköznapibb termékekhez hasonlóan annyit kell kapniuk a vásárlóknak, amennyit a csomagolás szerint kifizetnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint húsz karácsonyi nyalánkság közül mindössze egynek maradt el az összes tömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattól.

Az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriumának vizsgálata a szaloncukrok bevonatarányának és nettó tömegének megfelelő feltüntetésére terjedt ki. A húszféle csemege között a klasszikusnak számító zselés és marcipános mellett előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. A szabályozásban megkülönböztetett három fajtából mártott és töltött édességeket ellenőriztek fele-fele arányban, kandírozottat ezúttal nem.

A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. A megfelelő arányt ezért előírások rögzítik, a töltöttek mindegyike megugrotta a 25, a mártottaké pedig a 20 százalékos limitet. Az elégtelen bevonat miatt tehát egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni.

Rendelkezés adja meg azt is, hogy a tételellenőrzés során legfeljebb mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. 100-200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el. Egy termék dobozába az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak, az ügyben hatósági eljárás indult. A vizsgált termékek tételes felsorolása a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.

Az év vége a legerősebb időszak a kereskedelmi forgalomban, így többletfeladatokkal jár a hatósági munkában. A fogyasztóvédelem otthonaink nyugalma érdekében nemcsak a megspórolható kiadásoktól, hanem a felesleges bosszúságoktól is igyekszik megkímélni a magyar családokat. Az ünnepi ellenőrzéssorozat következő eleme a rázós fényfüzérek kiszűrésével a használók biztonságát védi

- Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Most kiderül, mennyire zsebbenyúlós a szaloncukorvásárlás

Ahogy a körképeinkben szokás, most is górcső alá vettük a nagyobb áruházak kínálatait, hiszen a legtöbben még mindig itt szerzik be - sokszor futtában - a karácsonyfára való szaloncukrokat. Ennek fejében a következő árakra számíthatunk:

 • A Tesco online kínálatában számos ízt megtalálunk, ezek ára 1299-2799 Ft/csomag között mozog.
 • A Spar online polcain is találunk bőven szaloncukrot, itt is széles az ízválaszték. Itt 1199-2999 Ft/csomag áron vásárolhatunk szaloncukrot.
 • Az Auchan online boltjában 1199-2999 Ft/csomag között találjuk a szaloncukrok árait.
 • Az ALDI online shopjában 499-4999 Ft/csomag áron kínálják a különböző ízesítésű szaloncukrokat.

Mivel ezek az árak az egyes üzeletek online kászletét mutatják, ezért érdemes a boltokba is ellátogatni, hiszen ott mindig találhatunk kedvező akciókat. Emellett persze érdemes az akciós újságokat is böngészni, hiszen ott mindig feltüntetik, hogy az egyes akciók mikor kezdődnek és meddig tartanak! A Pénzcentrum oldalán mindig megtaláljuk a legfrissebb újságokat egy helyen, ide kattintva érhetjük el őket.

Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2021” díj nyerteseit

Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. A megmérettetésre igyekeztek az összes hazai gyártót meghívni. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a versenyben.

A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén a kategóriákat, melyek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak sláger ízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték. Idén is kiválasztották a legjobb új ízt, de ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek.

A zsűrizésben a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Néhány érdekes szám a versenyről:

 • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 152 szaloncukor közül választották ki.
 • A verseny 9 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 150 kóstoló segített.
 • A kóstolásokra több, mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 15 győztest.
 • Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett, amit az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott süti ihletett.
 • A második helyen a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai feketekókuszos szaloncukra fehér csokoládéban, ami ezzel a címmel együtt három díjat is besöpört idén, míg a harmadik helyen címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.
 • Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gödöllői Sulyán Cukrászda fehércsokoládéba mártott roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukra lett az első, a második az idén 3 díjat besöprő Jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval végzett a Demeter Chocolate-től, a harmadik helyen pedig a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukra végzett.
 • Az Év Cukormentes Szaloncukra első helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé édesítőszerekkel, szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra édesítőszerekkel lett.
 • Az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra, második helyre a LIDL hozzáadott cukor nélküli fehércsokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra került, a harmadik a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra lett.
 • A legjobb marcipános szaloncukor az orosházai Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszalt szilvás marcipános szaloncukra, a legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibbolt ropogós ostyás sós-karamellje lett, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a Demeter Chocolate idén háromszoros díjnyertes jamaicai feketekókuszos szaloncukra, míg a zselés szaloncukrok közül címvédőként a múlt évi nyert a Choco Garden meggyes zselés szaloncukra lett a győztes, akik évek óta magukénak tudhatják a legjobb zselés szaloncukor címét és ebben a versenyben is ismét az élen végeztek.
 • Az idén először megjelenő új ízek közül a Boci meggyes zselés szaloncukra lett a győztes.

A díjazottak:

Az Év Szaloncukra győztesei:

 1. Sulyán Cukrászda - Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója
 2. Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
 3. Stühmer - pisztácia krémes szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

 1. Sulyán Cukrászda - Roppanó kekszes fehércsokoládés trüffel szaloncukor fehércsokoládéban
 2. Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
 3. Kézműves Cukrászda (Gyula) - sós-karamellás szaloncukor

Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukrai:

 1. Stühmer - mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerekkel
 2. Lissé - Aranygaluskás szaloncukor hozzáadott cukor nélkül
 3. Stühmer - narancsos szaloncukor édesítőszerekkel

Az Év szaloncukra 599 Ft/100g alatti árkategóriában:

 1. Tesco - banános-ropogós és málnás-robbanócukros szaloncukor
 2. LIDL - fehércsoki eperrel és barackkal hozzáadott cukor nélküli szaloncukor
 3. Boci - meggyes zselés szaloncukor

További elismerések:

 • A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden - meggyes zselés szaloncukor
 • A legjobb marcipános szaloncukor: Hóvirág Fagylaltbár - vörösboros-aszalt
 • szilvás szaloncukor
 • A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer - piemontei mogyorós szaloncukor
 • A legjobb karamellás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt - roppanó ostyás sós karamellás szaloncukor
 • A legjobb kókuszos szaloncukor: Demeter Chocolate - jamaicai feketekókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
 • Az Év Új Íze: Boci - meggyes zselés szaloncukor

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szaloncukor

szaloncukor körkép

legjobb szaloncukor

év szaloncukra

körkép

árak

szaloncukor árak

vásárlás

karácsony