Életveszélyesség miatt bezárták a népszerű balatoni élményfürdőt: kiderült, mi lesz vele

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszélyesség miatt bezárták a népszerű balatoni élményfürdőt: kiderült, mi lesz vele

A 2006-ban átadott fürdőt a hírek szerint még júniusban azért zárták be, mert nem volt megfelelő az épület állapota és életveszélyessé vált. Az ismert gondok miatt csak a tanmedence, a kültéri medence és a szaunavilág működött.

A siófoki Galerius fürdőt balesetveszély miatt még az idei főszezon kezdetén, júniusban zárták be, a dolgozóknak is felmondtak. Azóta szakértők mérték fel a 2006-ban átadott létesítmény állapotát, és arra a megállapításra jutottak, hogy mintegy 1,2 milliárd forintba kerülne a teljes felújítása. Az üzemeltető Balaton-parti Kft. idő közben generáltervezői ajánlatokat kért, s a legkedvezőbb, nettó 14,7 milliós ajánlatra most a képviselő-testület is rábólintott- adta hírül a Siófok.hu.

A bajok a siófoki élményfürdővel nem most kezdődtek

2014-ben készült az első szakértői vélemény az épületről, akkor kicserélték a kupolát, a külső burkolatokat, az épületirányítási rendszert, és gépészeti felújítások is történtek a karbantartási szünetekben és üzemelés közben, most a koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerleállás idején lett volna lehetőség és idő is a hibák orvoslására, mégis most júniusban döntöttek a bezárás mellett.

A kft. kalkulációja szerint 12 hét kell a tervek elkészültére. A képviselő-testület határozata értelmében addig is fel kell térképezni a pályázati, támogatási lehetőségeket, amelyek segítségével neki lehetne majd vágni a beruházásnak. S meg kell vizsgálni azt is, hogy a Balaton-parti Kft. milyen módon és feltételekkel tudna hitelt felvenni erre a célra. A kft. ütemterve szerint a tervezés és a kivitelezés összességében 53 hetet, vagyis nagyjából egy évet vehet igénybe optimális esetben. Azt természetesen csak a kiviteli árajánlatok birtokában lehet majd megmondani, hogy pontosan mennyibe is kerülne a fürdő teljes felújítása. A jelenleg ismert 1,2-1,5 milliárd forintos költségbecslés egyébként már számol az inflációval és az esetleges további építőanyagár-emelkedéssel is. A Balaton-parti Kft. becsült üzemeltetési költségvetést is készített, hogy ne csak a felújítási, hanem a fürdő nyitás utáni fenntartási költségeivel is számolni tudjunk.”

– tájékoztatta a Siófoki Híreket Völgyi Lajos, a pénzügyi bizottság elnöke (Becsülettel Siófokért Egyesület).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

siófok

wellness