800 milliós támogatást kapott ez a vidéki város: mutatjuk, mire költik a pénzt

MTI   
  Megosztom
800 milliós támogatást kapott ez a vidéki város: mutatjuk, mire költik a pénzt

Prémium minőségű tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának kifejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa csaknem 800 millió forintos kormányzati támogatással.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. közleménye szerint a támogatás révén a következő három évben ipari A2 tej termelésének fejlesztését tervezik molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.

A közel 600 főt foglalkoztató Bóly Zrt. azt közölte: olyan új, üzletileg hasznosítható tenyészállatok, szaporítóanyagok és nyerstej előállítása válik lehetővé a programmal, amelyek a jövőben elősegíthetik az árbevétel és a jövedelmezőség növelését, így a vállalat további fejlődését és a munkahelyek megőrzését.

A közlemény szerint az elmúlt években jelentősen felértékelődött, s egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt. Ilyen az úgynevezett A2-tej is, és az ilyen tejet fogyasztók között ritkább a szív- és érrendszeri betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása. A részletek kapcsán közölték, hogy meghatározzák azokat az állattartási és -tenyésztési technológiákat is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. állományában.

A MATE Kaposvári Campusának a pályázat kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények között történő előállítását.

A szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstenyésztéssel és tejelő szarvasmarhák tenyésztésével, valamint a vadgazdálkodással foglalkozó társaság 2020-ban 22,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 966 millió forintos eredményt ért el, míg egy évvel korábban 24,3 milliárd forintos bevételre és 81,4 millió forintos profitra tett szert.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bóly

tej

tej termelés

prémium termékek

prémium tej

tenyésztés

szarvasmarha