Elképesztő várólisták a magyar kórházakban: éveket kell várni a sürgős műtétekre

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő várólisták a magyar kórházakban: éveket kell várni a sürgős műtétekre

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján csípőprotézis-műtétre például 7660-an várnak, nekik az átlagos várakozási idejük 525 nap, ami nagyon hosszú idő egy fájdalmakkal küzdő embernek - közölte Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az első és a második koronavírus-járványhullámot összehasonlítva az elsőben a döbbenet és a félelem volt az úr, amelyre a válasz a fegyelmezettség és a zártság volt a kórházak részéről. A nyári "szusszanás" után újra emelkedtek az esetszámok, és két újabb hullám jött, az ellátórendszer viszont "szívta magába a tudást", magabiztosabbá vált, de a fáradtság is eluralkodott a dolgozókon, akik közül nyáron tudtak csak szabadságra engedni.

A bizonytalanság, a folyamatos változás és alkalmazkodás is nagyon fogyasztotta az energiát. A fásultság közepette ugyanakkor hatalmas energiát és örömöt ad, ha egy beteget le lehet venni a lélegeztetőgépről, ha valakit – a gyors és összehangolt csapatmunkának köszönhetően – gyógyultan haza lehet engedni

- említette.

A rendszer, mint Ficzere Andrea rámutatott, a negyedik hullám közepette is már arra koncentrál, hogy rövidüljenek a várólisták; csípőprotézis-műtétre például 7660-an várnak, akár 525 napot is. A listák rövidítése azonban a szakemberhiány miatt nem lehetséges jelenleg.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke még közölte: "az egészségügyi szolgálati jogviszonyra váltás nagyobb elvándorlást okozott, mint a kötelező oltás, utóbbira csak a kollégák minimális százaléka mondott nemet. A feladatellátást alapvetően nem ez veszélyezteti, sokkal nagyobb hullámokat kelt a magánegészségügy csábító ereje. A kollégák egy része a tavaszi-nyári időszakban átigazolt a privát szférába, ugyanakkor az állami rendszer kínálta lehetőségek, így például a biztonságérzet, a fizetett szabadság, a jubileumi kifizetések, valamint az ellátás sokszínűsége és a közösség megtartó ereje miatt azóta szerencsére többen visszatértek."

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórház

várólista