Folytatódik a többmilliárdos gigaberuházás: így tündökölhet a magyar Versailles

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a többmilliárdos gigaberuházás: így tündökölhet a magyar Versailles

Az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyának felújítását a ZÁÉV és a FÉSZ konzorciuma végzi el. Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent információk szerint az épületegyüttes háromszintes nyugati szárnyának nettó 2,6 milliárd forint értékű a műemléki helyreállítása.

Folytatódik a magyar Versailles műemléki helyreállítása

Több ütemben újul meg a fertődi Esterházy-kastély. Az uniós közbeszerzési közlönyben kedden megjelent információk szerint az épületegyüttes háromszintes nyugati szárnyának nettó 2,6 milliárd forint értékű műemléki helyreállítását a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) konzorciuma végzi el, írja a magyarepitok.hu.

A felújítással érintett terület a padlástérrel együtt 2520 négyzetméter. A munkák során egyebek mellett:

  • 3380 négyzetméter díszvakolatot készítenek;
  • kialakítanak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret;
  • 250 kőelemet gyártanak;
  • 649 négyzetméter intarziás parkettát fektetnek;
  • 193,5 négyzetméter felületen utólagos injektálásos technológiájú vízszigetelést építenek ki;
  • 690 négyzetméter felületen talajnedvesség elleni szigetelést alakítanak ki;
  • továbbá elvégzik a szükséges elektromos és gépészeti munkálatokat.

Kiemelt szerephez jut a restaurátori munka

A TED-en megjelent információk szerint a falkutatások során falfestéseket és tapétázott falakat tártak fel, melyek konzerválását restaurátori felügyelet mellett végzik.

További feladat a földszinti padlószerkezetek talajnedvesség elleni szigetelése, a jelenlegi padlórétegek és az alattuk lévő talaj elbontásával új padlórétegrend elkészítése, és a földszinti falazatok injektálásos szigetelése.

A vendégforgalmi terekbe (pl. ruhatár) egyedi tervezésű bútorok kerülnek. A második emeleten raktárak és személyzeti szobák kapnak helyet.

Ahol Mária Terézia is vendégeskedett

Az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyának kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, ahol mindennaposak voltak a fényűző ünnepségek.

A kastélyegyüttes a XVII. századi kisebb főúri rezidencia épületeinek felhasználásával 1720-ban, majd mai formáját is elnyerve 1762-84 között épült, barokk, rokokó és copf stílusban. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett, és itt élt és alkotott a nagyszerű zeneszerző, Joseph Haydn is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

eszterháza

eszterházy kastély

gigaberuházás

fejlesztés

műemléki helytreállítás