Nem fogod elhinni, miket hagytak el az emberek 2021-ben: itt az őrült lista

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nem fogod elhinni, miket hagytak el az emberek 2021-ben: itt az őrült lista

Sörpad, 30 kilós öntöttvas satu, hűtő, vallási kellékek és 8 millió forint kápé, kiskutya - többek között ezek a 2021-es év legérdekesebb talált tárgyai, amelyeket az utasok a buszokon, vonatokon, és az autómegosztók járműveiben hagytak. Mint a MOL Limótól megtudtuk, gyakran hagynak el a bérlők belépőkártyákat, kulcsokat is, de ezeket jellemzően nem keresik, mert könnyen pótolhatók.

A járvány kitörésével egyre fontosabb lett az egyéni mobilitás a magyaroknak, így pedig az autómegosztók szolgáltatásainak népszerűsége is jócskán megugrott. Hiszen sokan inkább béreltek egy kisautót, minthogy a tömegközlekedésen zötykölődjenek. Ennek megfelelően számtalan tárgyat is az autókban felejtettek a bérlők.

A Pénzcentrum körbekérdezte a szolgáltatókat, hogy melyek voltak a legjellemzőbben elhagyott tárgyak. A GreenGo az elmúlt öt év tapasztalatai alapján évszakhoz köthető trendeket fedezett fel.

Télen és kora tavasszal nagyon sok fél pár kesztyű, sapka, sál landol az ülések között. A szezon változásával pedig esernyők, napszemüvegek, pulóverek veszik át a helyüket. Ezeken kívül gyakoriak még a kulacsok, fülhallgatók és különböző kulcsok is a listában

- írták

A Share Now-nál a leggyakoribb talált tárgyak a kulcsok, napszemüvegek és esernyők. A MOL Limo pedig kérdésünkre közölte, hogy jellemzően a következő ott felejtett tárgyak kerülnek elő az autókból: roller, edző cucc, napszemüveg, okosóra, mobiltelefon, iskolatáska, pénztárca, fejhallgató, kulcs, gyógyszer, sál, kesztyű, forgalmi, elektromos cigi.

Ezen kívül rengeteg kulcsot, belépőkártyát szoktunk minden évben találni, amiket általában nem is keresnek az ügyfelek, mert könnyen pótolhatók

- közölték, majd hozzátették, a talált tárgyak nagyjából a fele jut vissza a tulajdonoshoz, az apróbb tárgyakat sosem keresik, és egy kulcs esetén beazonosítani sem tudják a tulajdonost.

A GreenGo ennek kapcsán azt írta, hogy amennyiben a felhasználó jelzi az elveszített tárgyat, az ügyfélszolgálat mindent megtesz annak mielőbbi megtalálása és visszajuttatása érdekében. A GreenGo munkatársai is gyakran bukkannak autóban hagyott ruhákra, szemüvegekre, ezeket szintén igyekeznek mihamarabb visszaadni a felhasználóknak.

A Share Now-nál minden talált tárgyat megőriznek az ÁSZF-ben vállalt időtávon, de emellett sok tárgyért nem jelentkezik a tulajdonosa, egy kis részüket tudják csak visszajuttatni. Emellett gyakran előfordul, közösségi szolgáltatás révén, hogy az ügyfelek, például a "SHARE NOW-val csapatom!" Facebook csoportban jelzik, hogy találtak 1-1 tárgyat az autóban így a jogos tulajdonosa vissza tud menni érte.

Laptop, iPhone, BMW kulcs is maradt az autókban

Arra a kérdésünkre, hogy mennyi pénzt találtak idén az autókban, a MOL Limo azt válaszolta, hogy készpénzben nagyjából 200 ezer forintot hagytak el náluk.

Ténylegesen pénzt ritkán szoktunk találni az autókban, a pénztárcákban is csak igen csekély összegeket. Ilyenkor egyébként viszonylag könnyű dolgunk van, mert az iratok alapján megtaláljuk a felhasználót és értesítjük őt. Előfordult azonban, hogy ennél a 200 ezer forintnál értékesebb dolgokat hagytak ügyfeleink az autókban, pl. MacBookot, iPhone-t, céges laptopot, elektromos rollert vagy éppen BMW kulcsot

- sorolták.

A Share Now-nál pénzösszeg nem volt a talált tárgyak között. Ahogy a GreenGo-nál sem tudnak elveszített, nagyobb összegről.

Inkább értékes elektronikai eszközöket, például laptopot, vezeték nélküli fülhallgatót, tabletet felejtettek a userek a GreenGoban, amelyek az ügyfélszolgálatunk közreműködésével és sokszor a közösség erejével jutottak vissza a tulajdonosainkhoz

- írták.

Most komolyan: ezeket hogy hagyták el?

És akkor jöjjön a gyűjtés legviccesebb része: a legérdekesebb elhagyott tárgyak. Azt hittük, a tavalyi toplistát a 30 liter savanyúuborkával és a szamurájkarddal nem lehet űberelni - hát nagyot tévedtünk!

A GreenGo-nál a legérdekesebb talált tárgyak között szerepel többek között

  • egy 30 kilós öntöttvas satu, egy friss forgalmi vizsga értékelőlap, szonda, és egy melltartó is.

De ezek mellett még más olyan dolgokat is találtak, amelyeket amúgy elég nehéznek tűnik egyszerűen ottfelejteni bárhol: ilyen volt a hűtőtáska, a gyerekülés, és egy nagy zsák krumpli.

A Share Now listája is megdöbbentő, hogy lehet elhagyni

  • egy horgászbotot,
  • egy babakocsit,
  • vagy egy hatalmas fúrót?

Meghökkentő találatokban a MOL Limo listája sem bővelkedik: az egyik autóból 30 darab üres tojástartó került elő például!

De találtunk már teljes konyhai felszerelést, inzulin pumpát, TV távirányítót, gyerek motort, nagy doboz pohárkészletet, sőt csillámos cicás táskát is uzsonnásdobozzal

- sorolta a vállalat.

8 millió forint és egy hűtő maradt a Volánon

Megkeresésünkre a Volánbusz közölte, hogy ebben az évben eddig 380 darab talált tárgyat regisztráltak, ezek több mint 70 százalékát sikerült visszajuttatni tulajdonosának.

2021. január-december közötti időszakban országos szinten nagyjából 8.700.000 forintot hagytak járatainkon az utasok.

Az utasok legtöbbször utazótáskákat, ruhaneműt, kulcscsomót és igazolványokat (személyigazolvány, lakcímkártya, adóigazolvány) hagynak el. Idén autóbuszaikon, illetve autóbusz-állomásaikon is találtak néhány extrémnek nevezhető tárgyat, például hűtőszekrényt, kőműves szerszámkészletet.

Vallási kellékek és egy doboz egér a BKV toplistáján

A BKV-tól megtudtuk, hogy leginkább az alábbi tárgyakat adták le utasaik: hivatalos iratok, mobiltelefonok, tornazsákok, ami a téli időszakban kiegészült (sapka, kesztyű stb.). Mint közölték, idén a tárgyak mintegy 20-25 százaléka került vissza a tulajdonoshoz.

A legnagyobb talált pénzösszeg a BKV-nál 1,6 millió forint volt, ami az elvesztést követő héten visszakerült a jogos tulajdonosához. Összességében a cég szerint több mint 6 millió forintnyi készpénz eltűnését jelentették az utasok, ebből több mint 4,5 millió került vissza a jogos tulajdonoshoz.

A BKV járatain is voltak nagy találások idén: a legmeghökkentőbb a sörpad és a lombfűrész voltak. De hasonlóan érthetetlen elhagyott tárgy a babakocsi, az üzemképtelen televízió, és a vallási kellékek is.

A közlekedési társaság korábban a videóblogjában is megemlékezett a talált tárgyakról. Mint elhangzott, gyakran találnak a buszokon, villamosokon esernyőt, telefont, laptopot, személyes iratokat, de előfordult már az is, hogy valaki fehér botot, járókeretet, mankót vagy gerincmerevítőt felejtett ott.

Mint kiderült, két időszakban van pörgés a talált tárgyak osztályán: iskolakezdéskor sok tornazsák, iskolatáska marad a járműveken, a decemberi ajándékvásárlás időszakában pedig sok frissen vásárolt ajándék.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

elhagyott tárgyak

talált tárgyak

állatok

járművek