Spórolós tippek: rengeteg lakáshiteles csökkentheti így 2022-ben a törlesztését

Pénzcentrum   
  Megosztom
Spórolós tippek: rengeteg lakáshiteles csökkentheti így 2022-ben a törlesztését

2021-ben nagyon jól jártak azok, akik kiváltották - egy másik kölcsönből előtörlesztették - meglévő hitelüket, ugyanis egyes meglévő és új hitelek kamata is érdemben elkezdett emelkedni. Természetesen lehet szomorkodni az elszalasztott lehetőségen, de ennél azért jóval többet is lehet tenni. Hiszen az elkövetkező hónapokban még mindig sokaknak megéri lecserélni meglévő kölcsönüket, még a meghirdetett kamatstop mellett is.

A hitelkiváltás sok magyar számára egy értelmezhetetlen dolog, miért is venne fel bárki is egy új kölcsönt csak azért, hogy a meglévő lakáshitelét, személyi kölcsönét lecserélje egy újabbra. Ugyanis a hitelkiváltás gyakorlatilag egy új kölcsön felvételét jelenti, melyből a már meglévő kölcsönt törleszti elő automatikusan az új hitelt folyósító bank - írta a Pénzcentrum.

Az ellenérzés valószínűleg abból ered, hogy a hiteligénylésnél jelen esetben nincsen semmilyen kézzelfogható cél - például lakásvásárlás, felújítás, autóvásárlás... -, egyszerűen csak azért vesz fel az adós egy újabb kölcsönt, hogy meglévő hitelét lecserélje egy újabbra. De mi az értelme ennek a lépésnek?

  • Könnyen lehet, hogy az új hitelek kamata kedvezőbb, mint az eredeti kölcsön felvételekor volt. Vagyis csökkenthető a hitelkamat és így a törlesztőrészlet is egy hitelkiváltással.
  • Lehet, hogy az eredeti kölcsönt rövid kamatperiódussal igényelte az adós, vagyis a hitel kamata gyakran változhat. Ez a kockázat is lecsökkenthető - adott esetben kivédhető - a meglévő kölcsön lecserélésével.

"Az idei évben olyan kedvezőek voltak a feltételek, hogy egyszerre mindkét előnyét kihasználhatták a hitelkiváltásnak az adósok. De a hitelkiváltás 2022-ben továbbra is egy jó lépés lehet" - hívták fel a figyelmet a szakértők.

Még pár hónapig biztos megéri a hitelkiváltás 2022-ben is - de erről a cikk folytatásában, a Pénzcentrumon olvahatsz már!

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

penzcentrum

kamat

kamatstop