Óriási árrobbanás várható: hatalmas drágulásra számíthatunk az összes sertéshúsnál

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási árrobbanás várható: hatalmas drágulásra számíthatunk az összes sertéshúsnál

Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Szerinte jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban.

Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, aki az Inforádióban beszélt erről, szúrta ki a telex.hu.

Éder szerint jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban. Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta

- mondta Éder. Kifejtette, hogy 2021 elején három hónap alatt 25 százalékos növekedést tapasztaltak az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezután folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. Eközben viszont folyamatosan nőttek a takarmány- és energiaárak, illetve a bérek is.

Éder nem részletezte, hogy mekkora drágulásra számít pontosan, annyit mondott csak a rádióműsorban, hogy a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik, az pedig 25-30 százalékot emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertés

sertéshús

drágulás

sertéspestis

sertéstenyésztők