Óriási árrobbanás várható: hatalmas drágulásra számíthatunk az összes sertéshúsnál

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási árrobbanás várható: hatalmas drágulásra számíthatunk az összes sertéshúsnál

Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Szerinte jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban.

Árrobbanást jósol a sertéshúsok piacán Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, aki az Inforádióban beszélt erről, szúrta ki a telex.hu.

Éder szerint jelentősen emelkedtek az önköltségi árak 2021-ben, ezért a sertéstenyésztők kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban. Sajnos folytatódott az az évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egy éven belül is nagyon nagy a hullámzás.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta

- mondta Éder. Kifejtette, hogy 2021 elején három hónap alatt 25 százalékos növekedést tapasztaltak az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezután folyamatos árcsökkenés volt az év végéig. Eközben viszont folyamatosan nőttek a takarmány- és energiaárak, illetve a bérek is.

Éder nem részletezte, hogy mekkora drágulásra számít pontosan, annyit mondott csak a rádióműsorban, hogy a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik, az pedig 25-30 százalékot emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertés

sertéshús

drágulás

sertéspestis

sertéstenyésztők