Bébibumm a Debreceni Állatkertben: rengeteg utóddal gyarapodott a sügércsapat

HelloVidék   
  Megosztom
Bébibumm a Debreceni Állatkertben: rengeteg utóddal gyarapodott a sügércsapat

A jelek szerint remekül érzi magát a Debreceni Állatkert Viktória-, Tanganyika- és Malawi-tavi sügércsapata, amely az elmúlt két hétben összesen több mint 160 utóddal gyarapodott.

A közlemény szerint

  • a pompás metálsügéreknél (Otopharynx tetrastigma) mintegy 100,
  • a súlyosan veszélyeztetett Haplochromis perrieriknél 25,
  • az indigósügéreknél (Melanochromis johannii) 20,
  • a rubint pávasügéreknél (Aulonocara rubescens) 12,
  • a sebezhető természetvédelmi besorolású parázsló szénsügéreknél (Haplochromis nubilus) pedig 5 ivadék kelt ki.

Az egyelőre körömnyi, de egyre színpompásabb apróságok a Pálmaház kulisszái mögött nevelkednek, amint azonban elérik a megfelelő méretet, csatlakozhatnak társaikhoz Snapi, a nílusi krokodil medencéjében.

Az utóbbi évek fejlesztései és gyűjteményi bővülései nyomán a Debreceni Állatkert látogatói az édesvízi halvilág egyre több jeles képviselőjével találkozhatnak: a jávai lövőhalaknak otthont adó Paludárium 2016-os, illetve a pirája-akvárium 2017-es átadása után a 2020-as Állatkertek Éjszakája alkalmából összesen 15 afrikai sügérfaj egyedei költöztek be a Pálmaházba, majd a tavalyi évben további hat fajjal bővült az állomány.

Az afrikai sügéreket életmódjuk alapján két nagy csoportra, mbuna és nem mbuna sügérekre oszthatjuk. A kisméretű, fajtársaikkal szemben agresszív mbuna sügérek a part menti köves-sziklás területek lakói, és elsősorban növényekkel táplálkoznak. Ezzel szemben a nyílt, homokos aljzatú területeket kedvelő nem mbuna sügérek nagyobb termetűek és nyugodtabb viselkedésűek; többségük mindenevő, de agresszív ragadozók is tartoznak közéjük.

(Kiemelt kép: Debereceni Állatkert)

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debreceni állatkert

sügér

afrikai sügér