Súlyos milliókat fizet rá, aki most áll neki építkezni: döbbenetes, ami az árakkal történik

MTI   
  Megosztom
Súlyos milliókat fizet rá, aki most áll neki építkezni: döbbenetes, ami az árakkal történik

A korábban bevállalt kivitelezéseket is jelentősen megdrágítja az építőanyagok árának emelkedése. Idén az energiaárak robbanása jelentkezik majd az árakban, aminél sok jóra nem számíthatunk.

Máris megérkeztek az üzletekbe a 10-15 százalékkal drágább építőanyagok és építési termékek - számolt be róla mai cikkében a Világgazdaság.

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, Wiesinger Raimund a VG Podcast stúdiójában elmondta, hogy emiatt a gyártói áremelések viszonylag gyorsan átmennek a kereskedelmi láncokon, és bár még van olyan termék, illetve termékkör, amiből a tavalyi áron lehet vásárolni, általánosságban nem érdemes arra számítani, hogy az új árajánlatokat még a korábbi szinten kaphatják meg a vásárlók.

Az építőanyagok további drágulása meg fogja nehezíteni a korábban már fix áron bevállalt kivitelezések finanszírozhatóságát, az újabb áremelkedés miatt vagy a kivitelező, vagy a beruházó kénytelen mélyebben a zsebébe nyúlni

– nyilatkozta.

Ezek drágultak meg leginkább

Legnagyobb mértékben a szárazépítészeti áruk, jellemzően a gipszkartonok fogytak el, ezekből az új évre kevés, vagy semmi nem maradt a raktárakban. Tavaly olyan áremelési hullám ment végig a rendszeren, ami alapvetően a szigetelőanyagokat érintette, de a betonacélt is kiemelkedő mértékben, aminek közel kétszeresére, valamint

A piacon azt várták, hogy lesz egy kis visszarendeződés a második félévben, ami a faáru esetében és a betonacélnál észlelhető is, de szárazépítészet, illetve a szigeteléshez használatos termékek ára még tovább fog emelkedni – közölte a lapppal a szakmai egyesület elnöke.

Bizonyos területeken azonban – így a betonacél és a faanyagok piacán – árcsökkenést várnak a piacon, de az árkorrekció, az egyelőre megbecsülhetetlen mértékű visszarendeződés lassabb lesz, mint az előző évben tapasztalt felfutás volt

- írták.

Az építőanyag-kereskedések árbevétele emelkedett tavaly, de a volumenekkel gond van, miután az árak elszálltak, a mennyiség várhatóan nem nő az idén, a magasba szökött árak miatt pedig már a beruházók is elgondolkodnak, hogy érdemes-e megépíteni egy-egy ingatlant, és vannak, akik a felújítási munkákkal is kivárnak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőanyag

infláció

árak

építkezés

felújítás

felújítási támogatás