Megemelkedett a Tisza és a Zagyva vízszintje is: mutatjuk, mikorra várható a tetőzés

HelloVidék   
  Megosztom
Megemelkedett a Tisza és a Zagyva vízszintje is: mutatjuk, mikorra várható a tetőzés

Az elmúlt időszak csapadékosabb időjárása után egyre inkább emelkedik a Tisza és a Zagyva vízszintje is. Mindkét folyó elöntötte már a partszakasz nagy részét a megyeszékhelyen.

Ahogy arról a szoljon.hu beszámolt, a tendencia csak tovább emelkedett azzal, hogy havazott is, amit rövid ideig tartó, de annál nagyobb mértékű felmelegedés követett, így az addig lehullott hó olvadásnak indult.

Decemberben a Tisza vízgyűjtőjére leesett csapadék csak a Zagyva–Tarna rendszerben nem érte el a sokéves átlagot, a többi vízgyűjtőn meghaladta azt. A legtöbb csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjére hullott. Ennek következtében január elejére közepes mederteltségek alakultak ki a Tiszán. Január első napjaiban tovább folytatódott a csapadékos időjárás a felső vízgyűjtő területeken. A csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál magasabb hőmérséklet hatására a Tiszán és a mellékfolyókon árhullámok indultak el. A folyó jelenleg Tokaj térségében tetőzik, felette már apad, viszont alatta, így a Közép-Tiszán is árad

- mondta el a portálnak Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Az előrejelzések szerint a mostani árhullám január tizenharmadikán, tizennegyedikén tetőzik Kisköre-alsón 630±15 centiméterrel, Szolnokon pedig január tizenötödikén lehet számítani 610±15 centiméteres tetőző vízállásra

- számolt be a tetőzés várható időpontjáról.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szolnok

tisza

zagyva

áradás

tetőzés