Egyre szorultabb helyzetbe kerülnek a magyar sertéstartók: mi lesz így a magyar hússal?

24.hu   
  Megosztom
Egyre szorultabb helyzetbe kerülnek a magyar sertéstartók: mi lesz így a magyar hússal?

Az elmúlt időszakban azt láthattuk, hogy egekbe szökött a sertéshús ára. Mivel a legtöbb gazda is egyre szorultabb helyzetbe kerül, így az árakon is tapasztaljuk a változásokat. A jelenlegi adatok szerint az egykori 10 millióról 2,5 millióra csökkent a sertéslétszám, és lehet, hogy hamarosan már csak 1,5 millió lesz.

Ahogy a 24.hu írja, rengeteg gazda húzza le a rolót mert egyszerűen nem akarnak minden hízóra 9–10 ezer forintot ráfizetni. Mint írák, egy mázsa kukorica 2013-ban 3000 forintba került, egy kiló élő sertésért átlag 400 forintot adtak, az ismerús hentesnek viszont akár 500-ért is el lehetett adni. 2021-ben már 8–9000 forintra emelkedett a kukorica mázsánkénti ára, így vele nőtt a takarmányba keverendő premix, szója költsége, többet kért az állatorvos is, miközben évi átlagban 367 forintra csökkent az élő sertés kilogrammja. A gazdáknak pedig egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de mint mondták, csak 35 ezerért lehet eladni.

Persze van olyan gazda is, aki a saját földjein termelt takarmánnyal eteti a saját telepén a saját disznóit. Bérben levágatja őket, majd a saját húsüzemében dolgozza fel, és a saját boltjaiban adja el. De ő se járt jobban az elmúlt időszakban.

A saját takarmányommal nevelt saját hízóm lapockáját 1050 forintért tudom adni a saját boltomban. Ugyanilyen lapocka Barcelonából idejött 800 forintért. 2021-ben januártól decemberig minden nap jobban jártam volna, ha csak a piacon veszek import húst, és azt adom tovább. Nincs annál nagyobb hülyeség, mint hogy megtermelem a 9000 ezer forintért eladható, brutálisan nyereséges kukoricát, és megetetem a durván veszteséges, 370 forintos élősúlyú disznóval. Amióta megy a cirkusz az infláció miatt, az élő sertés eladási ára 370-ről 395-re ment föl, miközben az önköltség maradt 480 forint. A magyarországi piaci ár alatt 200–300 forinttal tömegével jön be a hús Nyugat-Európából. Ezt az olcsóbb importhúst veszi a kiskereskedelem, de az állami intézmények közkonyhái, a húsfeldolgozók is – mert ez éri meg

- mondta a lapnak a Baján élő Bercsényi Miklós, egyéni vállalkozó.

A cikk itt olvasható tovább.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéstartó

sertéstelep

sertéstenyésztők

sertéshús