Döbbenetes ez a szám: óriási bajban a háziorvosi rendelők, a lakosság issza meg a levét

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenetes ez a szám: óriási bajban a háziorvosi rendelők, a lakosság issza meg a levét

A 2022. január elsejei adatok szerint 508 településen összesen 645 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon. Ez 2021 februárjához képest a betöltetlen praxisok számában 6%-os, a települések esetében 11%-os növekedést jelent. A 645 praxisból 27 közel 15 éve, 69 több mint 10 éve, 187 pedig több mint 5 éve betöltetlen. Ez nem csak azt jelenti, hogy a 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, de azt is, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy-egy praxist újra betöltenek, annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.

2010 és 2020 között 556 fővel (7%-kal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A KSH legfrissebb (2020-as) adatai szerint a 5895 praktizáló háziorvos több mint 63 millió esetet látott el.

A népességfogyás ellenére nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2020-ban 1651 fő, 7%-kal több mint 2010-ben). Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 58, illetve 44 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 47 betöltetlen praxis van.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A háziorvosok átlag életkora 60 év körüli . A szak- és a magánellátás sokkal vonzóbb a magasabb keresetek és a szakmai előmeneteli lehetőségek miatt, ezért kicsi a háziorvosi utánpótlás. A COVID-védőoltások beadása is a háziorvosi körzeteket terheli tovább. A háziorvosi praxisközösségek pedig csak tüneti kezelést jelentenek az orvoshiány „orvoslásában”.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziorvosi praxis

gki gazdaságkutató zrt.