Megállíthatatlanul terjed a gyilkós kór: így próbálják védeni a hazai erdőket

hvg.hu   
  Megosztom
Megállíthatatlanul terjed a gyilkós kór: így próbálják védeni a hazai erdőket

Az afrikai sertéspestis-járvány terjedése az elmúlt másfél évben lelassult, átlagosan kevesebb mint heti tíz új megbetegedést azonosítottak hazánkban. Mindeközben Olaszország északi tartományaiban betiltották az erdei túrázást és kerékpározást, miután elhullott vaddisznók tetemében azonosították a gyilkos kórt. Mi várható itthon?

Az ASP vírusának jelenlétét Magyarországon először 2018.áprilisában egy Heves megyében talált vaddisznóhullában igazolta a Nébih laboratóriuma, ebből a gócpontból terjedt tovább a betegség az ország egyéb területeire, például az ország északi, északkeleti részére, azaz Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékbe. A betegség azóta is jelen van az Északi-középhegység területén, amihez hozzájárul az, hogy itt igen magas a vaddisznósűrűség. A járvány terjedése az elmúlt másfél évben lelassult, átlagosan kevesebb mint heti tíz új megbetegedést azonosítottak hazánkban. Bár a vírus jelenleg elsősorban a már fertőzött területen belül terjed, az is előfordul, például Pest megyében, hogy hosszú szünet után újra pozitív esetekkel találkozhatunk – közölte a Nébih.

Olaszország északi tartományaiban már betiltották az erdei túrázást

A múlt hét végén az Olaszország északnyugati részén található Liguria és Piemont tartományaiban hat hónapra betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést, de még az erdei kerékpározás is tiltólistára került az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt. Az afrikai sertéspestist (ASP) egy közúton elgázolt vaddisznó tetemében azonosították Piemontban, és további vaddisznótetemeket találtak a gócpontot jelentő liguriai Genova és Savona közötti térségben.

Hasonló korlátozás azonban- számolt be róla a lap - egyelőre nem várható, ám az ASP olaszországi felbukkanása azért Magyarországon is érezteti hatását.

A hazai járványvédelmi intézkedések

Magyarországon jelenleg is hatályban vannak a sertéspestis terjedésének megelőzésére járványvédelmi intézkedések: a fertőzött területeken figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki, emellett minden lehetséges fórumon figyelmeztet a hatóság a helyes magatartásra, a járványmegelőző intézkedések, így például a lábbelik, sporteszközök fertőtlenítésének szükségességére – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal azt is jelezte a lapnak, hogy a mostaninál szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését jelenleg nem tervezi.

Bár az afrikai sertéspestis vírus az embert nem betegíti meg, a felelőtlen emberi magatartásnak döntő szerepe lehet a betegség terjesztésében. A vaddisznó elsődleges élőhelye az erdő és a hozzá közvetlenül kapcsolódó mezőgazdasági területek, ezért az erdei sportokat űző személyek nagyobb eséllyel érintkezhetnek közvetlenül vagy közvetetten élő vaddisznóval, esetleg vaddisznótetemmel, és fennáll a veszélye annak, hogy rövid idő alatt nagy távolságra elhurcolhatják a kórokozót, ha a fertőzött területet nem megfelelően letisztított kerékpárral, ruházattal hagyják el.

- írták.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéspestis

sertéspesti