Felejtsd el a bolti chipseket: fillérekből készülhet el az otthoni, egészséges változat

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a bolti chipseket: fillérekből készülhet el az otthoni, egészséges változat

Nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádják a chipseket. Családi filmezés, esti mozizás, vagy csak a délutáni pihenés mellé legtöbbször előkerülnek a zacskós rágcsálnivalók. Ahogy viszont előtérbe került az egészséges táplálkozás, megjelentek a boltokban a zöldségchipsek is. Számos helyen kaphatók már, egészségesebb alternatívát nyújtva ezzel a vásárlóknak. Most annak jártunk utána, mennyivel lehet jobb választás a zöldségchips? Illetve, azt is megnéztük, mit és hogyan készíthetünk el otthon, ha nem szeretnénk elszórni a pénzünket előre csomagolt termékekre.

Egészséges nassolnivalóként és a burgonyachips jobb alternatívájaként kínálják a zöldségchipseket. Mielőtt viszont bevásárolnánk belőlük, ajánlott kicsit közelebbről megvizsgálni ezeket a termékeket. Az EatingWell korábbi cikke szerint érdemes figyelni a zöldséges chipsek csomagolásán található összetevőkre, illetve összehasonlítani azokat a hagyományos burgonyachipseken található összetevőkkel. Ez azért fontos a szakértők szerin mert, ha mindenképp zöldségchipset vásárolnánk, akkor érdemes olyan terméket választani, melyben ezek az alapanyagok alacsonyabb számban szerepelnek.

Ehhez segítségként összeírták, hogy egy átlagos burgonyachips miket tartalmaz. Ebből egy kis adag pedig körülbelül

  • 160 kalóriát,
  • 10 g zsírt,
  • 170 mg nátriumot,
  • 15 g szénhidrátot,
  • 1 g rostot
  • és 2 g fehérjét tartalmazhat.

Mi a helyzet a zöldségchipsekkel?

Ezek legtöbbször valójában zöldségekből készülnek, és ugyan úgy ropogósra sütik őket, mint a hagyományos verziót. Kicsit több rostot és egy kicsit kevesebb nátriumot tartalmaznak ezek a chipsek és valóban, egyel jobb döntés inkább ezt választani, mint a megszokott burgonyachipseket. Viszont a szakemberek szerint ebből sem ajánlott egy egész zacskót felfalnunk. A mértéket ebből is kell tartani!

A boltokban legtöbbször répa, cékla, édesburgonya, alma esetleg banán chipset kínálnak, de létezik már lencse, humusz és rizschips is. Szakemberek szerint ezek a termékek jó alternatívák lehetnek, ha el akarjuk hagyni a hagyományos burgonyachipsek fogyasztását.

Természetesen megnéztük azt is, hogy a legnagyobb áruházak mennyiért kínálják ezeket az egészségesebbnek mondott harapnivalókat. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a Tesco online kínálatában a vegyes zöldség chips mix 40 grammos kiszerelése 309 Ft/csomag, a 70 grammos kiszerelés pedig 719 Ft/csomag. Natúr répa chipset 309 Ft/csomag áron, natúr édesburgonya chipset 719 Ft/csomag áron, natúr cékla chipset pedig szintén 309 Ft/csomag áron vehetünk meg. Különlegességként itt kínálnak banán chipset is, 1349 Ft/kg áron.
  • A Spar online shopjában a 70 grammos vegyes zöldség chips mix 599 Ft/csomag áron kapható, de találunk 110 grammos kiszerelést is 1299 Ft/csomag áron is. A különlegességnek mondható zöldborsó és csicseriborsó alapú chips, illetve a rizs, quinoa és chia mag alapú snack és a lencse alapú, paradicsomos-bazsalikomos ízű chips mind 599 Ft/csomag áron kapható.
  • Az Auchan online készletében találunk vegyes zöldség chips mixet 40 grammos kiszerelésben 499 Ft/csomag áron, 100 grammos kiszerelésben pedig 1299 Ft/csomag áron. Az oldalon kínálnak még teljes kiőrlésű barna rizs chipset is, 299 Ft/csomag áron.

Ha megnézzük, vannak igazán borsos áron kapható termékek, főleg a nagyobb kiszerelésű chipsek. Ha csak megkóstolnánk őket, akkor érdemes inkább a kis adagokkal kezdeni, hiszen a zöldsgeknek különlegesebb íze van sütve, mint nyersen. Viszont, ha rendszeres fogyasztók vagyunk, akkor érdemes lehet kísérletezésre adni a fejünket: megvásárolni a kedvenc zöldségünket és otthon megsütni a saját házi ropogtatnivalónkat. Hogyan és mit érdemes készíteni? Ennek is utánajártunk.

Otthon készült, olcsó, egészséges nassolnivaló

Ha mindenképp vágyunk valami ropogtatnivalóra az esti film mellé, vagy a délutáni pihenés közben, akkor érdemesebb magunk elkészíteni a nassolnivalót. Ezzel nem csak sokat spórolhatunk, de mivel mi magunk készítjük, így tudjuk, mi kerül valójában a tányérunkra! Szerencsére több egészséges alternatíva is létezik, melyeket ráadásul nagyon gyorsan el is készíthetünk.

Íme az egyszerű és nagyszerű házi ropogtatnivalók receptje:

  • Nyers zöldségek mártással. Kipróbálhatjuk a sárgarépát hummusszal vagy a zellert mogyoróvajjal. Egészen különleges ízvilágot kaphatunk!
  • Sütőben sült zöldségek. Ugyanazt a ropogós textúrát érhetjük el, mintha chipset ennénk, csak érdemes hozzá valódi zöldségeket használni. Szeleteljük vékony lapokra vagy csíkokra a burgonyát, ami lehet sima vagy édesburgonya is, majd a sütőben, sütőpapírra helyezve süssük meg.
  • Ugyan így járhatunk el a céklával, a répával, de még az almával is. Kipróbálhatunk új ízeket itt is, ha apró darabokra bontjuk a karfiolt és citromos, fűszernövényes pácban megforgatjuk, majd megsütjük őket.
  • Sült csicseriborsó. Ezeket a ropogós falatokat sütőben vagy légsütőben is elkészíthetjük. Garantáltan a család kedvence lesz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldségchips

burgonyachips

chips

egészséges táplálkozás

egészséges élelmiszerek

étkeztetés