Horror a használtautó-piacon: őrületes változásokat hozott a 2021-es év

HelloVidék   
  Megosztom
Horror a használtautó-piacon: őrületes változásokat hozott a 2021-es év

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett - közölte a JóAutók.hu.

A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését ugyan 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési trend.

A piac forgalmának növekedését két tényező is segítette az elmúlt évben. Rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte

– magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy hosszabb távon a hazai személygépkocsi park folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt.

Továbbra is az Opel a vezető helyen

A Datahouse által ma közzétett adatok szerint a belföldi használtautó-piacon 2021-ben is hat márka autói biztosították a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen az Opel áll: ebből a márkából 96 ezer példány cserélt gazdát, ami közel 12 százalékos részesedést jelent. A Volkswagen, amely 2019 óta áll a második helyen, 10 százalékos részarányával tovább erősítette ezt a pozícióját. A harmadik helyen található Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 8 százalékkal. A BMW az ötödik 6 százalék feletti részesedéssel, a hatodik helyen álló Renault ugyanakkor évről évre egyre távolabb kerül a 6 százalékos szinttől.

A forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is megmutatkozik: tavaly az adásvételek több mint 75 százalékának tárgya legalább tízéves jármű volt.

Kilátások 2022-re

Az év második felére várhatóan normalizálódik majd az újautópiac, így az év egészében a tavalyi 122 ezernél 2-3 százalékkal több új személygépkocsit értékesítenek majd a márkakereskedők. Mindez a lecserélt autók révén élénkíteni fogja a használtautó-piacot is, melynek másik utánpótlási forrása, a használtautó-import szintén várhatóan enyhe bővülést mutat majd 2022-ben.

Mindezek hatására a JóAutók.hu újabb néhány százalékos bővülésre számít a belföldi használt autók piacán, ami 840 ezer körüli átírást jelent.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

használt autó

használt autó vásárlás

drágulás

infláció