Az utolsó roham indul a kedvezményes hitelért: mire számíthatunk az ingatlanpiacon ezután?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Az utolsó roham indul a kedvezményes hitelért: mire számíthatunk az ingatlanpiacon ezután?

Indulhat az utolsó roham a Babaváró hitelekért: ha minden így marad, akkor év végén búcsút inthetünk a kedvezményes konstrukciónak. A folyósított kölcsönök jelentős hányada az ingatlanpiacon csapódik le, így a Pénzcentrum most szakértőket kérdezett arról, hogy mire számíthatunk, ha tényleg nem hosszabbítják meg a Babavárót. A várakozások szerint sokan nem fogják a véletlenre bízni, és még az első félévben felveszik a hitelt - főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a jelzáloghitelek is folyamatosan drágulnak. Valóban árcsökkenést hozhat, ha tényleg eltűnik majd a Babaváró?

2022-ben több családtámogatás is ki fog futni a rendszerből, és egyelőre nincs hír arról, hogy melyiket hosszabbítanák meg. Ezek közül ingatlanpiaci szempontból az egyik legjelentősebb elem a Babaváró hitel: a támogatott konstrukciójú kölcsönök jelentős hányada ugyanis jelzáloghitelek önrészeként landol, esetleg felújítanak belőle.

A Pénzcentrum most szakértők segítségével járta körbe, mire számíthatunk abban az esetben, ha valóban eltűnne a maximum 10 milliós, kedvezményes hitel a családtámogatások közül.

Erre használják a kölcsönt

Mint az OTP Ingatlanponttól megtudtuk, az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra veszik igénybe a Babaváró támogatást, sokan pedig önerőként, induló tőkeként használják fel a kölcsönt, amelyet egyre többen kapcsolnak össze más jelzáloghitel termékekkel, hogy a lehető legmagasabb összeggel vágjanak bele az ingatlanvásárlásba.

Babaváró kölcsön esetében továbbra is elmondható, hogy tízből négy család az OTP Bankot választja

- tették hozzá.

Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője pedig megkeresésünkre arról beszélt, hogy egy korábbi felmérésük szerint a Babaváró kölcsönt az indulása óta a legtöbb esetben lakásvásárlásra használták fel.

Az eltelt 2,5 évben az ügyfelek 60,65 százaléka fordította így ingatlancélra az elnyert támogatást. Ez az arány 2021-ben még magasabb, 72,5 százalék volt, aminek egyik oka lehet, hogy több egyéb otthonteremtési kedvezmény is megjelent a piacon, így nagyobb részt tudnak fedezni a családok a támogatott kölcsönökből adásvétel esetén

- magyarázta a szakember, majd hozzátette, a lakásvásárlások esetében nem vizsgálják külön, hogy a Babaváró összegét önrészként vagy inkább azon felül használják a tranzakcióban, de a tapasztalatok alapján elmondhatjó, hogy többen kifejezetten indulóösszegként tekintenek a szabadfelhasználású összegre.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője emlékeztetett, hogy a sajátos konstrukciót olyan fiatal párok választaják, akik igen nagy valószínűséggel komoly élethelyzet változáson mennek keresztül belátható időn belül. Ráadásul a gyermek érkezésével bekövetkező élethelyzet változás a legtöbb esetben Babaváró hitel nélkül is valamilyen ingatlantranzakciót von maga után.

Ez alapján talán nem is annyira meglepő, hogy a babaváró hitelt igénylő fiatal párok 70-80 százaléka ingatlanvásárláshoz használja fel a kölcsön összegét. A 10 milliós kölcsön, vagy az ügyesen időzített gyermekáldásokkal akár vissza nem térítendő támogatássá átalakuló összeg azon párok számára szinte kivétel nélkül önerőként is hasznosul, akik az első lakásukat vásárolnák

- fogalmazott a szakértő.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

babaváró