1,1 millió forint műtéti díj, vagy 7 év várakozás? Ennyiért jut műtéthez a magyar elit

Pénzcentrum   
  Megosztom
1,1 millió forint műtéti díj, vagy 7 év várakozás?  Ennyiért jut műtéthez a magyar elit

Lassan két éve nehezíti meg, vagy egyenesen akadályozza a magyar kórházakban a betegek ellátását, műtétek elvégzését a koronavírus járvány. A várólisták végtelen hosszúságúak. Ezért sokan dönthetnek úgy: nem várják ki a várólistát, elvégeztetik magánúton a beavatkozást. Ehhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen egy ilyen műtét átlagosan akár 2-4 havi fizetésbe is belekerülhet. Ennek járt utána most a Pénzcentrum.

Az elmúlt másfél évben, főként a koronavírus járvány megfékezésére bevezetett korlátozások hatására rekordhosszúságúra nőttek a várólisták, legyen szó kisebb, vagy nagyobb beavatkozásokról. A csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy műtétek, stb. esetében azt láthatjuk, hogy egy év alatt jelentősen hosszabbodtak a várólisták. De a szaruhártya műtétek esetében is például azt láthattuk, hogy 2021 januárjában 843 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, jelenleg 767 nap - ez tulajdonképpen csökkenést jelent, csakhogy még így is több mint 2 évet várhatnak a betegek.

Az olyan műtétek esetén is, amelyeknek halasztása jelentősen befolyásolhatja a beteg életminőségét - hiszen évekig együtt élni epekővel, sérvvel, csípő-, vagy térdfájdalommal, szürkehályoggal stb. a mindennapi életet is megnehezíti - a várólisták hosszának növekedését látjuk. A várakozók számát tekintve változó a kép, viszont például szürkehályog műtétre csaknem 7600-zal, vagyis 80 százalékkal több beteg vár, mint egy évvel korábban.

Csípőprotézis műtétre a legtöbbet, 2521 napot - csaknem 7 évet! - kell várni a friss nyilvántartás szerint a Dél-Dunántúlon. A nyugat-dunántúli térségben térprotézisre 1939 napot jelez a NEAK rendszere, sérvműtétekre implantátum nélkül 1300 napot kell várni Észak-Magyarországon, Észak-Közép-Magyarországon pedig 1093 nap is lehet, mire egy szürkehályogműtétre bejuthat a beteg. Egy epekő műtétre is Nyugat-Közép-Magyarországon több mint 2,5 év a maximális várakozási idő.

Kevesen tudják megfizetni a magánellátást

A hivatalos KSH-adatok szerint 2019-ben egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot költött az egészségére. A Prémium Önkéntes Pénztárak reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy még a tudatos egészségpénztári tagok is jellemzően alábecsülik a saját egészségügyi kiadásaikat. Azok, akik úgy gondolják, hogy évente kevesebb mint 20 ezret vagy 20 és 50 ezer forint közötti összeget költenek egy háztartásban, ennél a valóságban sokkal többet, évi 120 és 140 ezer forint közötti összeget adnak ki csak az egészségpénztári számlájukat használva - derült ki a Pénzcentrum mai cikkéből.

A cikk folytatása ITT, a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

penzcentrum

árlista

egészségügyi ellátás

várólista