Ne lepődj meg, ha 3 nap múlva ez fogad a boltokban: így kell hirdetni az élelmiszerárstopot

HelloVidék   
  Megosztom
Ne lepődj meg, ha 3 nap múlva ez fogad a boltokban: így kell hirdetni az élelmiszerárstopot

Az új rendelet szerint a kormány árstopját hirdető táblákat, a nagyobb üzleteknek színesben, a kisebbekben elég fekete-fehérben is. A tájékoztató táblák megfelelő elkészítéséhez arculati kézikönyvet is kiadott a kormány. A rendelet február 1-jén lép hatályba.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy a kereskedők hogyan kötelesek tájékoztatni a vásárlókat az árstopról. Ebben a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal megszabja, hogy a különböző méretű boltok a kiadott arculati elemek közül melyiket használhatják, illetve azt hova és mekkora méretben kell kitenniük.

A hipermarketek, szupermarketek, diszkontok, valamit a bruttó 200 négyzetméternél nagyobb üzletek az 1. mellékletben található tájékoztatót kötelesek használni. Ez egy színes, kék hátterű tájékoztató tábla, amelynek tetején ott az árstop felirat egy stoptábla formájú, piros hátterű alakzaton.

A rendelet 1. melléklete.
A rendelet 1. melléklete.

Az ennél kisebb üzletek az 1., a 2., és a 3. mellékletek közül szabadon választhatnak. A két utóbbi már fekete-fehér , a különbség még annyi köztük, hogy a 2-es mintán van egy vékony kék keret és pirossal van az árstop, a 3-as minta pedig már fekete-fehér nyomtatással is készülhet, mert azon szürke a stoptábla:

A rendelet 2. melléklete.
A rendelet 2. melléklete.
A rendelet 3. melléklete.
A rendelet 3. melléklete.

Megüzenték a boltoknak azt is, hova kell kifüggeszteni

A 200 négyzetméter feletti boltoknak az összes bejáratánál ki kell tenniük a tájékoztatót, legalább A3-as méretben (297×420 milliméter), jól látható információs táblán, az ennél kisebb boltoknak szintén a bejáratánál kell kitenniük a tájékoztatót, de már kisebb, legalább A4-es (210×297 milliméter) méretben, szintén jól látható információs táblán

A rendeletben gondoltak az élelmiszert áruló webshopokra, illetve az internetes oldallal rendelkező kereskedőkre is, ők sem maradhatnak ki a tájékoztatásból. Nekik a nyitó oldalon kell jól látható méretben közzétenniük a az árstopos tájékoztatót.

Három napjuk maradt a kereskedőknek

A rendelet február elsején lép hatályba, ahogyan az élelmiszerár-stop is - írta a Portfolio.Vagyis a kiskereskedelmi láncoknak és más élelmiszerüzleteknek 3 munkanapjuk maradt elkészíteni a mellékletek alapján a tájékoztatókat.

Az üzleteknek tehát érdemes sietniük, különben szembe kell nézniük a szankciókkal, amelyeket a január 14-i rendelet tartalmazott. A szabályok betartását ugyanis az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. Az ellenőrzés nemcsak az árakra és a 2021. évi átlagos napi árumennyiségre fog kiterjedni, hanem arra is, hogy a kereskedő jól látható helyre függesztette-e ki a fent bemutatott tájékoztatókat. Ha ez utóbbit elmulasztja, vagy nem a rendeletnek megfelelő módon valósítja meg, akkor az adott egység pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető. (50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.)

- közölte a lap.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árstop

szupermarket