Vége az akciós leárazásoknak? Félő, hogy eltűnnek a filléres kedvencek is a diszkontokból

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vége az akciós leárazásoknak? Félő, hogy eltűnnek a filléres kedvencek is a diszkontokból

Egy február elsején életbe lépő törvény szerint legkésőbb júniustól a nagyobb élelmiszerláncoknak a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt át kell adniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK). Ez hatással lehet a diszkontok azon gyakorlatára, mely szerint a közelgő lejárati idejű élelmiszereket leértékelve kínálják vásárlóik számára. Az érintett cégek egyelőre vagy nem nyilatkoznak a témával kapcsolatban, vagy pedig nem tudják, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz a szóban forgó leakciózási gyakorlatra.

Február elsején lép életbe az a decemberben villámgyorsan megszavazott, majd még karácsony előtt kihirdetett törvény, mely az évi 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszerláncok számára kötelezővé teszi, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt átadják az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), hogy az továbbíthassa az így a birtokába kerülő élelmiszereket rászorulók számára – így csökkentve az élelmiszerhulladék-képződést - írta a Pénzcentrum.

Bár a jogszabály már február elsején életbe lép, a fenti passzust csak június elsejétől kell végrehajtani, mivel azt minden élelmiszerláncnak a saját élelmiszerhulladék-csökkentési terve szerint kell megtennie, mely tervet viszont csak 2022. május 31-ig kell benyújtani az ÉMK számára.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mi lesz a diszkontok és más áruházak azon gyakorlatával, mely szerint egyes, hamarosan lejáró minőségmegőrzési dátummal rendelkező termékeiket olcsóbban, akár 30-50 százalékos kedvezménnyel árulják vásárlóik számára. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum megkereste a Lidl-t, az Aldi-t, a Penny-t, a Tescót és a Spart.

A megkeresett láncok közül egyedül a Lidl, valamint a Spar reagáltak érdemben. A Spartól azt közölték, hogy:

a jelenlegi gyakorlat szerint a láncnál a szavatossági idő végéig a polcokon tartják az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesíteni, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoznak, vagy biogázüzemben hasznosítanak.

A Lidl-től pedig azt írták, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer menjen kárba, ezért többek között a rendelési folyamatok optimalizálása, a hatékony logisztikai tervezés, valamint a szavatossági időt követő rendszer alkalmazása mellett

Mindezeken túl a diszkontáruház-lánc együttműködik karitatív szervezetekkel is, annak érdekében hogy az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas termékekkel a hátrányos helyzetű magyar családokat támogathassák.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szupermarket

gazdaság

áruházlánc

akció