Mostantól bárki megengedheti magának: laborban növesztik ezeket az ékköveket

HelloVidék   
  Megosztom
Mostantól bárki megengedheti magának: laborban növesztik ezeket az ékköveket

Titokban évek óta készültek rá, hogy kifordítják sarkából a hazai ékszerpiacot: a Robert Feil Diamond Kft megalkotta az első magyar mesterséges gyémánt ékszer márkát, az ARTIDIA-t. A mesterséges gyémánt a megszólalásig hasonlít a káprázatos, évmilliárdok alatt kialakult gyémántokhoz, de fenntartható, etikus és kevesebbe kerül.

A fiatalabb, tudatos vásárlók már évek óta rajonganak a szintetikus gyémántokért. Ezek a laborban növesztett drágakövek nem másolatok, magjuk egy valódi gyémánt, azonban míg a természetes gyémántok esetén évmilliárdokra van szükség a létrejöttükhöz, a mesterséges gyémántokat néhány hét alatt megalkotják a laboratóriumban. Ehhez a földalatti körülményeket szimulálják: emberi léptékkel felfoghatatlanul magas, 5-6 GPa nyomás és 1300-1500 Celsius hőmérséklet segítségével növesztik meg a gyémántmagokat.

A mesterséges és a természetes gyémánt nem különböztethető meg szabad szemmel, még nagyítóval sem. Mindkettő szénatomokból épül fel, fizikai és kémiai jellemzőik teljesen megegyeznek. A különbség mindössze keletkezésük helyszínében, módjában és idejében van

- magyarázza Feil Róbert, ékszer-specialista, az ARTIDIA megálmodója.

A nemzetközi ékszerpiacokon évek óta megfigyelhető az a trend, hogy a vásárlók a bizonyítottan etikus forrásból származó drágaköveket keresik. Ezt az igényt is kielégítik a laborban növesztett gyémántok, amelyek a modern technológiának köszönhetőek. Magyarországon azonban eddig nem létezett mesterséges gyémántmárka, pedig a hazai drágakőpiac semmiben nem marad el más országokétól.

Az ARTIDIA elnevezést az angol artificial (mesterséges) és a diamond (gyémánt) szavak ihlették. Csapatommal három éve dolgozunk azon, hogy ezt a jövőbe mutató ékszerkollekciót aranyból és platinából létrehozzuk, amelynek alapját a mesterséges gyémántok mellett a 3D tervezési technológia adja. Az arany és platina ékszerekhez a 3D tervezési, nyomtatási technológia és a klasszikus ötvösmunka is szükséges, hiszen a kőfoglalást, valamint a felületek tökéletessé formálását továbbra is szakemberek végzik

- mondja Feil Róbert.

A most bemutatott ékszerkollekcióban klasszikus és formabontó modellek egyaránt helyet kaptak, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. S mivel a mesterséges gyémántok jóval kevesebbe kerülnek, mint a bányászott drágakövek, várhatóan egyre többen ajándékozhatják és viselhetik majd a jövő ékszerét.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyémánt

mesterséges gyémánt

ékszerek

ékszerkészítő