Jól is járhatunk az élelmiszerárstoppal? Havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a magyar családok

MTI   
  Megosztom
Jól is járhatunk az élelmiszerárstoppal? Havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a magyar családok

A hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásával havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a magyar családok – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte, az emelkedő energiaárak az egész világon inflációs spirált indítottak el, ami nem kímélte az élelmiszerárakat sem. A kormány elkötelezett abban, hogy csökkentse az emberek terheit, ezért vezette be a rezsicsökkentést, a kamatstopot és rögzítette az üzemanyagok tarifáit. Februártól pedig hat alapvető élelmiszer árát fagyasztja be.

E termékek árát egészen május 1-jéig nem lehet a tavaly október 15-einél magasabb áron értékesíteni, és ezekből az árukból mindig kell lennie a boltok polcain is. Emellett az élelmiszerüzletek bejáratánál tájékoztatók is jelzik az élelmiszerárstop életbe lépését.

A rendelkezések betartását a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága szigorúan ellenőrzi, így biztosak lehetnek benne a vásárlók, hogy mindenki kedvezményes áron juthat hozzá a kijelölt alapvető élelmiszerekhez

– tette hozzá Feldman Zsolt.

Kifejtette, a magyar gazdáknak és élelmiszeriparnak nem okoz veszteséget az intézkedés, hiszen az élelmiszerárstop költségeit a kiskereskedelmi szektornak kell kitermelnie, az ő profitjuk pedig 2020-ban megközelítette a 80 milliárd forintot. A termelők és a feldolgozók védve vannak, a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény ugyanis szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a beszállítói szerződéseiket.

Az államtitkár arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszerek nagy részénél már korábban csökkentették az általános forgalmi adót, a tej-, tojás- és hústermékek az 5 százalékos áfakulcs hatálya alá tartoznak. A kormány célja, hogy a járvány nehézségei ellenére tovább erősödjön a magyar gazdaság, és ezt minden magyar család érezze is a saját életében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojás

kristálycukor

búzafinomliszt

napraforgó-étolaj

sertéscomb

uht tej

csirkemell

csirkefarhát