Az árstop ellenére sem bírod kifizetni a csirkehúst? Íme 5 étel, amit helyette is fogyaszthatsz

HelloVidék   
  Megosztom
Az árstop ellenére sem bírod kifizetni a csirkehúst? Íme 5 étel, amit helyette is fogyaszthatsz

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, a kormány úgy döntött, február elsejétől 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. A rendelet szerint a hatósági áras termékek között szerepel a csirkehús is, ami sok magyar háziasszony kedvenc konyhai alapanyagának számít. Sokan örülhetnek tehát annak, hogy az árak most lejjebb kúsznak. Cikkünkben most annak jártunk utána, miként reagáltak erre a lépésre a nagyobb boltok, illetve mit gondolnak az árak alakulásáról a szakemberek. De megnéztük azt is, milyen lehetőségek vannak a csirkehús pótlására, ha kevesebbet költenénk rá, vagy tartanánk egy-két húsmentes napot.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány úgy döntött, február elsejétől 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. A rendelet szerint a hatósági áras termékek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Ennek mentén, ezen termékek ára kedd óta nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál. A friss rendelet szerint, ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,vagy a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

Erre reagálva a legnagyobb áruházak közül több mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre. Így tett a Spar Magyarország is: az áruházi és online vásárlások esetében a búzafinomlisztből és a kristálycukorból 10 kilogrammot, a napraforgó-étolajból 10 litert, a 2,8 százalékos tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók. A sertéscomb esetében 10 kilogramm, a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A kiemelkedő érdeklődés miatt döntöttek a mennyiségi korlátozás bevezetéséről, a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez

- jelezte Maczelka Márk, az üzletlánc kommunikációs vezetője.

Hasonlóképp döntött a Lidl Magyarország is, február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlók érdekében hozta meg, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét

A maximálisan megvásárolható mennyiség a Koronás kristálycukor és Belbake búzafinomliszt esetében 10-10 kilogramm, a 2,8 százalékos zsírtartalmú Pilos UHT tejnél 12 liter, a VitaD'or Napraforgó-étolaj esetében 10 liter

- közölte a vállalat.

Volt olyan üzletlánc, ahol kicsit más elképzelés mentén indultak neki a februárnak. A Tesco Magyarország azt közölte, hogy áruházaiban a hatósági ár hatályba lépése után előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók.

Ezekre vonatkozóan állítanak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. A normál háztartási mennyiség terméktől függően 5-12 darab.

- közölte az áruházlánc.

A CBA hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség.

A lakosság ellátását zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak. A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően

- közölte Fodor Attila, a vállalat kommunikációs igazgatója.

Lesz elég csirkehús a boltokban?

Az említett 6 alpanyag közül talán mégis a legnépszerűbbnek a csirkehús számít. Nem csoda, hiszen olcsóbb, mint a többi hús, nagyon gyorsan elkészül és rengeteg recepthez felhasználható. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják azt, hogy a baromfihús sokkal kelendőbb a magyarok körében, mint például a sertés vagy a marha. A legutóbbi adatok szerint az egyfőre jutó baromfihús fogyasztás 25,2 kg, míg a sertéshús 19,2 kg, a marha, borjú pedig csak 1,1 kg.

Jól látszik tehát, hogy valóban sok család asztalára kerül csirkehús, ilyen-olyan formában. Kérdés viszont az, miként hat majd a bevásárlásokra az élelmiszerár-stop, az esetleges mennyiségi korlát a boltokban, vagy az, hogy mindezek mellett egyre nehezebb helyzetben kerül a baromfiágazat.

A koronavírus-járvány szinte minden ágazatot megtépázott, nem volt ez másként a baromfi szektorral sem. Szakemberek szerint egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként. Erre pedig csak rátett egy lapáttal a most bevezetett élelmiszerár-stop is, hiszen a baromfiágazat a csirkemell és a csirkefarhát miatt érintett az ügyben.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója korábban azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy amennyiben a kereskedelem megpróbálja átterhelni a kormányzati intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfi termékpályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek.

De sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon

- emelte ki a tanács elnöke. Mint mondta, a kormányzati árstop a fogyasztói árak rögzítését jelenti, nem pedig átadási árét. A szakember szerint ez a két érték most közelíteni fog egymáshoz, ami egyben azt is jelenti, hogy a kereskedelmi árrés csökken. Ahhoz viszont, hogy a termelés ne csökkenjen, annak érdekében is jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók a baromfitermelőknek olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni, amelyek fedezik költségeiket.

Egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással, de minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét. Ez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét, ami miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban. E probléma most az importtal sem hidalható át, mert a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában probléma

- tette hozzá a szakember.

Mit mutatnak az árak?

Mivel már eltelt néhány nap az árstop bevezetése óta, megnéztük, hogyan változtak a csírkehús árak a nagyobb üzletláncoknál. Ennek fejében a következőre számíthatunk:

  • a Tesco online kínálatában a friss csirkemell filé és a csomagolt változat is 1499Ft/kg, a friss csirke alsócomb pedig 969Ft/kg.
  • A Spar online polcain a friss csirke szárny akciósan 659 Ft/kg, a csomagolt alsó- és felső csirkecomb akciósan 849 Ft/csomag áron kapható.
  • Az Auchan online shopjában is bőven válogathatunk. Az előre csomagolt, egy kilogramos termékek közül a csirke farhát csomagolásban 299 Ft/csomag áron kapható, a csirke mellcsont csomagolásban 399 Ft/csomag áron, a csirkeszív 435 Ft/csomag áron, a csirkezúza 539 Ft/csomag áron, a csirkemáj 539 Ft/csomag áron, a csirke nyak 745 Ft/csomag áron vehető meg.

    Az egész csirkecomb 629-1249 Ft/csomag áron, a csirkeszárny 539-829 Ft/csomag áron, a csirke felsőcomb 759-819 Ft/csomag áron vehető meg, a csirke alsócomb 759-889 Ft/csomag.

    A csirkemell filé 1499-1789 Ft/csomag áron kapható. A kizsigerelt csirke, aprólék nélkül 863 Ft/db.

Hogyan helyettesíthető a csirkehús?

Korábban már írtunk arról, hogy az egészségügyi okoktól eltekintve van még néhány érv amellett, hogy egy héten többször is beiktassunk húsmentes napokat - különösen aktuális ez most az év elején, mikor sokan fogadalmat tesznek arra, hogy idén egészségesebben étkeznek majd. A szakemberek szerint a hús nélküli napok valóban jót tesznek szervezetünknek, de nagyon nem mindegy, mit fogyasztunk helyettük.

Ha még mindig borsos áron kínálják a csirkehúst az üzletek, érdemes kísérletezni húsmentes fogásokkal. Számos lehetőségünk van arra, hogy a jól megszokott recepteket átvariálva vega vagy vegán módon készítsük el a már ismert fogásokat. Ehhez csak arra lesz szükségünk, hogy kipróbáljuk a legnépszerűbb húspótló alapanyagokat és eldöntsük, melyik ízlik a legjobban. Persze nem lesz olyan ízük, mint a valódi baromfihúsnak, de egy-egy étkezéshez érdemes dolgozni velük, hiszen a belőlük készült fogás attól még kellemes és ízletes lehet.

Na, de mire is cserélhetjük ételeinkben a csirkehúst? Lássuk!

  • Tofu:

    A csirke talán legismertebb helyettesítője a világon, a tofu szinte bármilyen húsfajta helyett használható, és a legtöbb étkezésnél fantasztikus vegetáriánus alternatíva. A vegetáriánus ételek készítésében jártas szakácsok azt javasolják, hogy próbáljuk ki minél több elkészítési módon a tofut: süssük, grillezzük és ízesítsük bátran. Annyira finomak lesznek a belőle készült ételek, hogy még a húsimádók is kedvelni fogják őket.
  • Bab és csíra:

    Ezek az összetevők fehérjében gazdagok, jó ízűek és (magas fehérjetartalmuk miatt) gyorsan megtöltik az üres pocakot. A bab és a csíra legjobb felhasználási módja, ha levesekbe vagy pörköltekbe tesszük őket. Kiváló állaguk miatt a bab és a csírák alkalmasak a kockára vágott csirke helyettesítésére.
  • Diófélék:

    A dió tele van fehérjével, valamint ropogós textúrát ad a salátáknak és más ételeknek is. Sok szakács használja őket csirke helyettesítésére vegetáriánus ételek készítése során. A dióféléket, például a kesudiót leggyakrabban salátákban használják fel. A földimogyorót összekeverhetjük tofuval vagy zöldségekkel, hogy némi ropogósságot vigyünk ételeinkbe. Nem is gondolnánk, de különösen jó ízvilágot adnak az olyan hagyományos húsalapú ételekhez is, mint például hamburger vagy rántott húsok.
  • Krumpli:

    Az egyik legjobb dolog a burgonyában, hogy sokféleképpen elkészíthető. Ez azt jelenti, hogy valóban egyedi ízeket adhatunk egy vegetáriánus ételének, ha egyszerűen csak játszunk az alapanyagokkal. Például a burgonyát lehet pörkölni, főzni, párolni, sütni és akár grillezni is – a lehetőségek végtelenek, mégis minden főzési mód elképesztően jól kihozza finom ízét. A burgonya kiválóan helyettesíti a húst is. Gyakran használják arra, hogy az étlapon szereplő népszerű húsételeket vegetáriánus kedvencekké alakítsák, beleértve a hamburgereket, leveseket és rakott ételeket is.s
  • Szejtán:

    Sokak által a legjobb húspótlóként számon tartott étel. Hihetetlenül jól utánozza a hús megjelenését és állagát. A szejtánnal akár különféle hústextúrákat is utánozhatunk, a selymesen puhától a kemény és húsosig. Ami a fehérjetartalmat illeti, a seitan bőséges 36 gramm fehérjét tartalmaz adagonként, ezzel lekörözve a többi népszerű vegetáriánusbarát csirkepótlót.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszerár-stop

élelmiszer

élelmiszerárak

baromfiágazat