Milliárdok ömlenek ebbe a vidéki városba: mutatjuk, mire költik a pénzt

MTI   
  Megosztom
Milliárdok ömlenek ebbe a vidéki városba: mutatjuk, mire költik a pénzt

Minden korábbi évet meghaladó összeggel, 63,6 milliárd forintos költségvetési főösszeggel fogadta el idei költségvetését szerdán Zalaegerszeg közgyűlése.

Balaicz Zoltán polgármester a testület ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évet a város 63 milliárdos főösszeggel indította, amelyet a szerdai közgyűlési ülésen végül 76,2 milliárd forintos záró főösszeggel fejeztek be. Az idei évre is stabil, kiszámítható gazdálkodást lehetővé tévő, hitelfelvétel nélküli költségvetést állítottak össze, ami biztosítja a városi intézményrendszer, a hivatal és az önkormányzati cégek működését.

Jelezte, hogy a számításoknál figyelembe vették a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, továbbá az óvodapedagógusok, a bölcsődei dolgozók és a szociális szférában, valamint a kulturális ágazatban foglalkoztatottak béremelése miatt emelkedő kiadásokat. Az önkormányzati hivatalban, az intézményekben és a városi cégeknél együttesen mintegy kétezer dolgozót foglalkoztat a város.

A kisvállalkozások idén is csak egyszázalékos iparűzési adót (ipa) fizetnek a bevételük után, így ebben az esztendőben 3,8 milliárd forintos ipa-bevétellel számol a város. Ezt a tavalyi költségvetésben 3,4 milliárddal tervezték, de végül "olyan jól teljesített a város", hogy 4 milliárd forint iparűzési adó folyt be

- ismertette Balaicz Zoltán.

Kitért arra is, hogy a napokban elkezdődött a zalaegerszegi belváros és Zalaszentiván között egy 4,5 kilométer hosszú új kerékpárút építése mintegy 600 millió forintból. Az elmúlt néhány évben összesen 19,1 kilométer új bicikliút épült a zalai megyeszékhelyen mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással, de további három szakasz tervezése is tart már.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaegerszeg

költségvetés

támogatás

beruházás