A legtöbb magyar fontosnak tartja az egyházi esküvőt: most kiderül, miért

MTI   
  Megosztom
A legtöbb magyar fontosnak tartja az egyházi esküvőt: most kiderül, miért

A magyar felnőttek kétharmada él házasságban és majdnem fele - felekezeti hovatartozástól függetlenül - az egyházi házasságnak is híve - derült ki a Szent István Intézet által megrendelt kutatásból, amelyet a Nézőpont Intézet készített a házasság hete alkalmából.

A kutatási eredmények szerint minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy házasságban él vagy élt: míg a harminc év alatti felnőttek ötöde (19 százalék) nyilatkozott így, az ötven év felettieknek már a 90 százaléka. A megkérdezettek majdnem fele, 47 százaléka mondta, hogy az egyházi esküvőt fontosnak tartja. A most vagy korábban házasságban élők (51 százalék) elkötelezettebbek az egyházi esküvő iránt azoknál, akik nem élnek házasságban (39 százalék).

Az egyházi házasságot fontosnak nevezőknél a támogatás okait is kutatták: a legtöbben (82 százalék) azért tartják fontosnak az egyházi esküvőt, mert "Isten áldását adja a házasságra", 72 és 61 százalék esetében pedig a családi szokásra vagy a templomi környezet ünnepi jellegére vezethető vissza a templomi szertartás pártolása. Végül azt is megkérdezték, hogy az egyházi esküvő támogatói a szertartástól remélnek-e tartósabb párkapcsolatot, erre a válaszadók 57 százaléka mondott igent.

A kutatás február 7. és 9. között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A minta nagysága és 95 százalékos megbízhatóság esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék

- közölte a Szent István Intézet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

esküvő

házasság

házasság hete

kutatás

felmérés

egyházi esküvő

egyházi szertartás

házasságkötés