Sok 25 év alatti ütközik ebbe a problémába: így játsza ki őket a munkáltató

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sok 25 év alatti ütközik ebbe a problémába: így játsza ki őket a munkáltató

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, így ők februárban már magasabb összegű fizetést kaphattak, feltéve ha a munkáltatójuk nem lépett közbe. Az interneten több olyan történet is kering, mely szerint vagy aláírják, hogy lemondanak az adómentességről, vagy kereshetnek új munkát. A Pénzcentrum okleveles adószakértő segítségével járta körül a témát és talált megoldást a problémára.

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, ez 22 százalékos pluszt jelent majd a számukra a jövedelmükben. A kormány tájékoztatása szerint mintegy 280 ezer magyart érint az intézkedés, ők azok, akik most február elején kaphatták meg az első magasabb, adómentes bérüket.

Fontos kitétel, hogy az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2021 júliusában 433 700 forint volt.

A kedvezményt automatikusan érvényesítik, és egészen addig a napig igénybe vehető, míg be nem tölti valaki a 25. életévét.

Mindenkinek jár, amíg le nem mond róla

A közösségi oldalakon különböző csoportokban januárban gyakran lehetett belefutni ilyen és ehhez hasonló üzenetekbe:

Lányom 21 éves, december közepén kezdett el dolgozni a második munkahelyén. Ma a főnökasszony a kezébe nyomott egy papírt, hogy írja alá, miszerint ő nem kéri az adómentességet. Amennyiben ezt nem teszi meg, nem alkalmazza tovább, mert ő így ’nem tudja tovább alkalmazni’, mert a rangidős kollégák is sokkal kevesebb fizut kapnának, mint a lányom. Mondjátok, hogy ilyen nem lehetséges, ilyet nem tehet a főnökasszony?

Sajnos de. Szakértő segítségével jártuk körül a problémát, és kiderült, hogy van ilyen. Persze nem széles körben elterjedt gyakorlatról van szó, de előfordulhat ilyen eset. Kétségbeesni azonban nem kell, hiszen a szakértő szerint, van megoldás.

A 25 év alattiak adóalap kedvezménye – ellentétben a családi és egyéb adóalapkedvezményekkel – nem nyilatkozathoz kötött, automatikusan figyelembe kell venni év közben az adóelőleg levonásnál is. Csak akkor kell nyilatkoznia a 25 év alattinak, ha nem kívánja igénybe venni az adóalapkedvezményt év közben az adóelőlegnél

– mondta el a Pénzcentrumnak Angyal József okleveles adószakértő, majd kifejtette:

Ha valaki aláír egy ilyen mellőző nyilatkozatot, akkor nem esik el végleg az adóalapkedvezménytől, hiszen az éves szja bevallásában még érvényesítheti.

Mindazonáltal a 25 év alattiak adóalapkedvezménye véleménye szerint egy rendkívül igazságtalan kedvezmény. Például egy házaspárnál mindketten havi 440 ezer forintot keresnek. Ha mindketten 25 év alattiak, akkor ők ugyanakkora szja kedvezményben részesülnek, mint egy négy gyerekes család és több adóalapkedvezményt kapnak, mint egy három gyerekes család.

A fentiek miatt méltányolható a munkáltató kérése, hogy a 25 év alatti ne vegye igénybe év közben a kedvezményt. A 25 év alatti elkerül számos munkahelyi konfliktust, de nem esik el végleg a kedvezménytől, az éves bevallásban akár 780 ezer forint egy összegű kedvezményhez juthat. Kényszeríteni nem lehet senkit ilyen nyilatkozat aláírására, de megfontolandó, hogy a 25 év alatti eleget tegyen a munkáltató kérésének. Biztosan nem fogják díjazni a tapasztaltabb kollégák, hogy a kezdő 25 év alatti január 1-től akár 65 ezer forinttal több nettó fizetést kapjon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

szja

szja mentesség