Nem kaptad meg az szja-visszatérítést, pedig jogosult vagy? Mutatjuk, mit kell tenned!

HelloVidék   
  Megosztom
Nem kaptad meg az szja-visszatérítést, pedig jogosult vagy? Mutatjuk, mit kell tenned!

Február 14-én éjfélig kézbesítették az érintettek számára az szja-visszatérítést. Mintegy 1,4 millióan kapták kézhez a családi adó-visszatérítést, amelyre közel 1,9 millió dolgozó jogosult. Az szja-visszatérítéshez való jog azonban nem veszhet el, így az a közel félmillió ember is igénybe veheti, aki most lemaradt. Ha valaki jogosult, azonban mégsem érkezett meg hozzá a pénz sem postai úton, sem utalás formájában, a következő dolgokat teheti.

2022. február 2-án megkezdték a 2021-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítését, ahogy azt a kormány még nyáron ígérte. Elsőként azok kapták kézhez az összeget, akik postai úton kérték a kézbesítést. Akiknek viszont számlaszámra utalja a NAV az adóvisszatérítést, azoknak a személyeknek csak később, február 10-én kezdték meg a pénz folyósítását.

Előfordulhat azonban, hogy azok sem kapták meg most az szja-visszatérítést tegnap éjfélig, akik jogosultak lennének rá. Ennek egyik oka az lehet, hogy év közben nem vontak tőlük szja-előleget, mondta el Angyal József okleveles adószakértő a Pénzcentrumnak. A szakember azt tanácsolja, hogy aki nem kapott most visszatérítést, az nézze meg az M30-as munkáltatói igazolását, hogy abban szerepel-e levont adóelőleg. A Pénzügyminisztérium korábbi években kiadott tájékoztatója szerint közel 500 ezer ilyen magánszemély van.

Aki nem kapott szja-visszatérítést, az ne a NAV-ot hívja, hanem nézze meg az M30-as munkáltatói igazolását, hogy abban szerepel-e levont adóelőleg. Pont ennyit kellett ugyanis most visszakapniuk

- hangsúlyozta Angyal József.

Aki nem kapott, az az szja bevallásában a családi adóalapkedvezmény házaspárok, élettársak közötti átcsoportosítással juthatnak még hozzá jelentős összeghez. Ehhez viszont a NAV bevallás tervezete semmilyen segítséget nem fog nyújtani

- tette hozzá.

Ezzel szemben viszont olvasóink közül is sokan panaszkodtak, hogy bár jogosultak, levelet is kaptak Orbán Viktortól az szja-visszatérítésről, de mégsem nem érkezett meg a pénz a számlájukra.

Mutatjuk, mi a teendője annak, aki bár jogosult az szja-visszatérítésre, mégsem érkezett meg a pénze február 14. éjfélig.

A dolgozó szülők az átlagbér szintjéig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat (szja), a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot. Ha mindkét szülő dolgozik, és tavaly fizettek szja-t, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhót) vagy kisadózó vállalkozások tételes adóját (katát), akkor mindketten megkapják a családi adó-visszatérítést.

Jogosult vagyok, mégsem jött meg a pénz, mit kell tennem?

Annak, ha valaki jogosult rá, de mégsem kapta meg az adó-visszatérítést, lehet az az oka, hogy nem töltötte ki a VISSZADO nyomtatványt az ügyfélkapuján keresztül. Aki ugyanis elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, vagy a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az később, az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

A Kormányablakban is lehetőség van arra, hogy utánakérdezzünk a problémának, ezen az oldalon rákereshet bárki a legközelebbi elérhetőségükre.

Kinek jár szja-visszatérítés 2022-ben?

A visszatérítésre az jogosult, aki 2021. legalább egy napján jogosult családi kedvezményre, vagyis, aki:

  • családi pótlékra jogosult,
  • a családi pótlékra jogosultnak a házastársa, és családi pótlékra nem jogosult (nevelőszülő, gyám házastársa),
  • a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa (az élettárs nem),
  • családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (ideértve a gyerek szüleinek hozzátartozóit is),
  • rokkantsági járadékban részesülő, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (ideértve a gyerek szüleinek hozzátartozóit is)

Élettársi kapcsolatban élők szja-visszatérítése

  • Ha az élettársak közösen nevelik a közös gyermeküket, szülőként mindketten jogosultak a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is.
  • Ha az élettársak csak az egyikük gyermekét nevelik közösen, akkor a gyermek szülőjével együtt élő élettárs csak akkor jogosult a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre, ha a családi pótlékra is jogosult.

Elvált szülők esetében ez a helyzet

  • A visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021 legalább egy napján jogosult volt családi kedvezményre.
  • Ha a szülők 2021-ben váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre.
  • Ha a szülők 2021 előtt váltak el, akkor a visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021-ben családi kedvezményre volt jogosult.

Szja-visszatérítés a családi adókedvezmény mellett

  • Az adó-visszatérítésre az is jogosult, akitől év közben a munkáltató azért nem vont le adóelőleget, mert a családi kedvezmény az adóalapját teljes mértékben lecsökkentette. Levont adóelőleg hiányában azonban nincs mit visszaigényelni.
  • Ha a magánszemélynek van olyan összevont adóalapba tartozó jövedelme, ami után saját maga fizette meg az adóelőleget év közben, például magánszemélynek adott bérbe ingatlant, és abból családi kedvezményt nem érvényesített, akkor a bevallásában kérheti a negyedévente megfizetett adóelőleg visszatérítését.

Kaphat-e szja-visszatérítést a rokkantsági járadékos személy?

  • A rokkantsági járadékos személy jogosult családi kedvezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a visszatérítés igénybe vehető.
  • Ha a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni, mert nincs adóköteles jövedelme, akkor a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy személy igénybe veheti helyette.

Jár-e adó-visszatérítés, ha saját jogán kap családi pótlékot?

  • A családi pótlékra saját jogán jogosult személy jogosult családi kedvezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a visszatérítés igénybe vehető.
  • Ha a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni, mert nincs adóköteles jövedelme, akkor a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy személy igénybe veheti helyette.

Levelet kaptam, szja-visszatérítést nem

A miniszterelnöktől érkezett levél általános tájékoztatást tartalmazott arról, hogy az illető jogosult az szja-visszatérítésre, konkrét számadatokat az összegről nem.

Az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától. Ha valaki ennek ellenére bizonytalan, érdemes átböngészni a NAV részletes tájékoztatását erről a témáról. Ha február 14-én éjfélig nem érkezett meg a pénz, akkor érdemes a NAV-nál, vagy a Kormányablakokban érdeklődni, amelyek elérhetőségeit fent linkeltük.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szja-visszatérítés

adó

nav

adó-visszatérítés