Rájár a rúd a magyar pulykatartókra: ijesztő, ami a piacon történik

Agrárszektor   
  Megosztom
Rájár a rúd a magyar pulykatartókra: ijesztő, ami a piacon történik

A magyar pulykaállomány 2005-ben érte el a csúcsát, amikor a 4,4 milliót is meghaladta ezeknek a szárnyasoknak a száma hazánkban. Azóta viszont egy erős csökkenés, illetve az ágazatot képviselő Magyar Pulykaszövetség szerint stagnáció figyelhető meg az állatok egyedszámában, a mélypont pedig 2013-ban volt, amikor alig több mint 2,5 millióra csökkent le az állomány.

Magyarország pulykaállománya nagyjából stabilnak volt mondható az elmúlt öt évben, 2015-től 2020-ig ugyanis jellemzően 2,7 és 2,9 millió példányt tartottak a hazai baromfitenyésztők - írta az Agrárszektor. 2015-ben a magyar baromfitenyésztők 2,85 millió pulykával rendelkeztek, az állományban pedig 2016-ra minimális mértékű növekedést lehetett tapasztalni, amely a december eleji felméréskor közel 2,87 millió állatból állt – derült ki a KSH statisztikáiból. A növekedés 2017-ben sem állt meg, ekkor a pulykák egyedszáma meghaladta a 2,9 milliót, de aztán a következő két évben egy jelentős visszaesést lehetett megfigyelni, amelynek során előbb 2,8 millióra, majd 2,66 millióra esett vissza az állomány. A KSH jelentése szerint ez egy 6,3%-os visszaesés volt abban az évben.

A 2020-as év végén azonban ismét nőtt a magyar pulykaállomány. A KSH elemzése szerint 2020. december 1-jén a magyar baromfitartók 2,74 millió pulykát neveltek, vagyis az egy évvel korábbi értékhez képest mintegy 3,7%-kal nőtt a hazai pulykaállomány. Ennél a növekedésnél azonban azt is meg kell említeni, hogy a 2020-as év során megváltozott a szervezet adatgyűjtésének módszertana, és a közölt számok attól az évtől kezdve csak a gazdaságküszöböt elérő adatszolgáltatók adatait tartalmazták.

Magyarországon a pulykatartás a csúcsát 2005-ben érte el, amikor több mint 4,4 millió egyedből állt a hazai állomány. Ezt azonban egy erős csökkenés és egy utolsó fellángolás követte, ám 2007 óta egyre csak csökken hazánkban az itt nevelt pulykák száma. A mélypontot kétségkívül a 2013-as év jelentette, ekkor a KSH adatai szerint épp csak, hogy meghaladta a 2,5 milliót a hazai állomány. Az ágazat pedig azóta képtelen tartós emelkedést elérni, amiben komoly szerepe lehet az országba évről évre visszatérő madárinfluenza-járványoknak, amelyek során ezres-tízezres nagyságrendben kell leölni a fertőzéssel érintett telepek teljes állományát. A magyar pulykatermelőket emellett a koronavírus-járvány is érzékenyen érintette, hiszen a pulykahús főbb felvásárlói jellemzően a vendéglátóiparból és a szállodákból kerülnek ki. A tavalyi év során a koronavírus és a madárinfluenza mellett még az elszálló takarmány- és energiaárakkal is meg kellett küzdenie a magyar termelőknek.

A magyarországi pulykatermelés közel egy évtizede stagnál, jelenleg a teljes EU-s pulykatermelés 4,7%-át adja. Erről ágazatot képviselő Magyar Pulykaszövetség új elnöke, Muzsek András beszélt 2021. novemberében, a szövetség éves konferenciáján. Itt a szakember kiemelte, hogy koronavírus-járvány következtében tavaly a magyar pulykaágazat árbevétele és jövedelmezősége is csökkent, ugyanis nemcsak a vendéglátóipari forgalom visszaesése és az export csökkenése, hanem a termelői árak mérséklődése és az ezzel párhuzamosan növekvő termelési költségek is sújtották a piaci szereplőket. Muzsek András szerint a szektor válságos állapotba került, ebben a helyzetben pedig az ágazat szereplőinek újra kell gondolniuk mindent és meg kell újulniuk, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pulyka

pulykahús