Érik a botrány a Tungsramnál: 3 fontos pontját is felmondták a Kollektív Szerződésnek

HelloVidék   
  Megosztom
Érik a botrány a Tungsramnál: 3 fontos pontját is felmondták a Kollektív Szerződésnek

Az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése – mellyel a Kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást – a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva (Covid járvány termelési hatásai, energia és nyersanyag árak alakulása, a szállítási költségek növekedése, a tervezett projektek elcsúszása és felfüggesztése miatt) a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját, melyek a felmondási idő, a végkielégítés és a csoportos létszámcsökkentés esetén érvényes a munkavállalókat védő és részükre magasabb juttatási elemeket biztosító rendelkezéseket tartalmaztak. Ennek következtében 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Ez azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony megszüntetések sajnálatosan folyamatosak a vállalkozásnál.

A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Ez érinti mind az öt telephelyet (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat döntését az egyébként is nagyon alacsony bérszinten foglalkoztatott munkavállalók nem fogadják el ezért a szakszervezeteket felhatalmazták, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel a korábban megszerzett jogaik helyreállításáért.

A munkavállalók úgy vélik, hogy egy 125 éves múlttal rendelkező vállalathoz méltatlan egy ilyen vezetői döntés. A munkavállalók közül sokan több évtizede kitartanak a vállalkozás mellett és joggal tartanak igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

Mindeközben a 2022. évi bértárgyalások is megkezdődtek a vállalatnál. Jelenleg a munkavállalók jogos elvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától.

Fenti indokok alapján a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el a HelloVidék szerkesztőségéhez a Tungsram, a reakciót változtatás nélkül közöljük:

"A Tungsram három héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak. A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír. A 3 pont felmondását követően a kollektív szerződés további 40 pontja érvényben maradt valamennyi Tungsram dolgozó számára, benne a munkavégzés díjazásáról szóló pontokkal, a pótlékokkal, a jóléti, szociális kedvezményekkel és juttatásokkal együtt, ahogyan eddig. A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26%-al nőne 2022 folyamán."

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tungsram

sztrájk

dolgozók

felmondási idő

sztrájkbizottság

kollektív szerződés