Hatalmas áremelés: mutatjuk, mennyivel drágultak a magyarok kedvenc bútorai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hatalmas áremelés: mutatjuk, mennyivel drágultak a magyarok kedvenc bútorai

Januárban a Pénzcentrum kérdésére ismerte el a magyarországi IKEA, hogy a növekvő költségek miatt árat fognak emelni. A bútorlánc akkor azt közölte, "néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed" majd a drágulás. A friss árak, illetve a korábbi katalógusok alapján azonban kiderült, hogy bizony akadt olyan termék, ami nem "alacsony kétszámjegyű" mértékben drágult meg tavaly óta. Sőt, az üzletlánc 2019 óta is emelt az árain: találtunk olyan bútorokat, amelyek ma 60-40 százalékkal drágábbak, mint a három évvel ezelőtti katalógusban jelzett áruk volt - sőt, van, aminek az ára duplázódott. De nem csak a svéd bútorláncnál szálltak el az árak: a KSH szerint országosan kilőttek például a konyhabútorok és az ülőgarnitúrák árai.

Egy hónapja jelentette be a magyarországi IKEA a Pénzcentrum kérdésére, hogy bizony az egyre feljebb kúszó nyersanyagárak, és egyéb költségek miatt hazánkban is áremelés lesz. Akkor nem árulták el, mekkora mértékű lesz a drágulás, csak annyit közöltek, hogy "az áremelkedés néhány százalékponttól az alacsony kétszámjegyű százalékig terjed".

Most a Pénzcentrum a korábbi katalógusok, illetve az webshop-aktuális árak alapján 16 népszerű IKEA-termék árait hasonlította össze. Első körben azt néztük meg, hogy valóban csak "alacsony kétszámjegyű százalékos" áremelést eszközöltek-e tavalyhoz képest:

Ilyen például az irodák, nappalik kedvelt darabja, a Strandmon füles fotel, ami tavalyhoz képest 20 ezer forinttal kerül többe, 59 990 forintról 79 990-re emelték az árát, ami több mint 33 százalékos áremelkedés. Ugyan filléresnek mondható tétel, de 40 százalékkal emelték meg a Mulig ruhaállvány árát tavalyhoz képest, 2490-ról 3490 forintra.

Szintén tavaly óta drágult majdnem 27 százalékot a Billy üvegajtós könyvszekrény: ezért 2021-ben még 49 990 forintot kért el az IKEA, addig a friss árlistában már 56 990 forintos árcédula szerepel a neve mellett. Majdnem negyedével kell többet fizetni a Tarnö összecsukható asztalért (+ két székért) idén, mint tavaly: ennek 16 970-ről 20 970-re emelte az árát a bútorlánc.

"Alacsony kétszámjegyű százalékkal", 11,1-gyel drágult a másik népszerű üvegajtós szekrény, a Fabrikör, amiért ma 49 990 forintot kell fizetni, egy éve még ötezerrel olcsóbb volt. Hasonló mértékben emelték az Ektorp 3 személyes kanapé árát is, 119 990 helyett immáron 134 990 forintot kell érte fizetni. 15,4 százalékot drágult egy év alatt az Agam gyerekszék is, a Raskog zsúrkocsi árát pedig 8,3 százalékkal emelték fel. A Knoxhult konyhaszett 7,8 százalékot drágult, míg az Igatorp meghosszabbítható kör alakú asztal 11 százalékkal kerül többe most, mint tavaly.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ikea

bútor

áruház

bútorvásárlás

berendezés