Ösztöndíjprogram indul a Pécsi Tudományegyetemen: több mint tízmillió forint jut kutatásra

HelloVidék   
  Megosztom
Ösztöndíjprogram indul a Pécsi Tudományegyetemen: több mint tízmillió forint jut kutatásra

Több tízmillió forintos hallgatói ösztöndíjprogram indul a Huawei Technologies Hungary támogatásával a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja a tehetséggondozás és a kutatás-fejlesztés ösztönzése a hallgatók körében. A vállalat és az egyetem együttműködése révén a hallgatók a felhő számítástechnika és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásához kapcsolódó interdiszciplináris kutatási projekteket valósítanak meg, többek között a Huawei saját operációs rendszerén, a Harmony OS-en.

A XV. Pollack Expo-n jelentették be, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei Technologies Hungary a 2021/22-es tanév második félévében elérhető, a kutatás-fejlesztést támogató pénzalapot hozott létre. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramba bekerülő, mentor tanárok segítette hallgatókat és hallgatói csapatokat a vállalat több tíz millió forinttal, valamint technológiai eszközökkel is támogatja kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában.

A program azokat a tanulókat szeretné ösztönözni, akik szívesen ismerkednek az iparvállalatok számára egyre fontosabb témakörökkel, mint például a felhő számítástechnika, valamint a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásai.

A fiatal tehetségek támogatása, képzése mindannyiunk közös érdeke, hiszen a jövő intelligens társadalmának építése a szemünk előtt zajlik

- mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

Vállalatunk különféle ösztöndíj- és tehetségprogramjaival egy évtizede segít abban, hogy a magyarországi mérnökképzés során a hallgatók versenyképes tudást kaphassanak, és az egyetemi tudást a piaci igényekhez közelítsük

- tette hozzá.

Középpontban a gyakorlati tudás

A Műszaki és Informatikai Kar a jövőben olyan hallgatói projekteket indít, amelyek egy-egy valós ipari probléma megoldására irányulnak. A projektek során a hallgatók fontos gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és részt vehetnek digitalizációs demók fejlesztésében többek között a Huawei Harmony OS operációs rendszerére is.

A szabadon választható projektek keretében a hallgatói teamek külsős konzulens bevonásával önálló részfeladatokat definiálnak, amelyek megoldása segítséget nyújt az adott vállalati partner ipari tevékenységében. Ezek, a gyakorlati tudás kiszélesítésére fókuszáló projektek, a piaci és egyetemi szereplőknek egyaránt kedvezőek, hiszen piaci oldalról adott esetben befejeződhet egy-egy hosszan elhúzódó feladat, hallgatói részről pedig a kidolgozásban résztvevő csapat a pénzbeli támogatás mellett jól hasznosítható gyakorlati tudást kaphat.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte: “Az ipari patrnerekkel történő együttműködés nagy segítséget nyújt abban, hogy az egyetem tudományos és kutatási eredményei a piac számára is előnyös projektekben hasznosuljanak, melyek keretében az egyetemi hallgatók valós, piaci tapasztalatokat szerezhetnek az elméleti tudás megszerzése mellett. A versenyképes gyakorlati tudás és a legújabb technológiai ismeretek – mint amilyen a Huawei-é – nélkülözhetetlenek a jövő munkavállalói számára.”

Tréninganyagok a Huawei támogatásával

A Huawei Technologies Hungary és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának együttműködése a 2021/22-es tanév első felére nyúlik vissza, amelynek során a Huawei ICT Academy oktaktási tréning program keretében oktatók, majd hallgatók ismerkedhetnek meg az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

huawei

fejlesztés

kutatók

kutatás

támogatás

diákok

tanulók

pécs

pécsi tudományegyetem